Pražská záchranka přestala převážet opilce na záchytku

11. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská záchranka nepřeváží od pátku opilé pacienty přímo na záchytku, ale do nemocnic. K hlavním důvodům patří to, že u opilého člověka nelze vyloučit zranění, ale i obtížné vymáhání úhrady za převoz...


PRAHA - Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy nepřeváží od minulého pátku opilé pacienty přímo na záchytku, ale do nemocnic. K hlavním důvodům patří nejen to, že u opilého člověka nelze vyloučit zranění, ale i obtížné

vymáhání úhrady za převoz, informoval ředitel služby Zdeněk Schwarz.

Úhrada převozu jen v případě, že byl opilec zraněn

VZP přestala proplácet transport opilých pacientů na záchytnou stanici minulý týden. Její mluvčí Jiří Suttner to potvrdil: „Nevidíme důvod, proč by společnost měla hradit opilcům dopravu.“

Převoz opilého člověka je podle něj oprávněně hrazen z pojištění pouze v případě, že byl zraněn a potřebuje ošetření v nemocnici.

Druhým důvodem je odpovědnost lékařů záchranné služby. Vystavují se riziku, že stanoví jako diagnózu pouze opilost a pacient později na záchytné stanici třeba zemře na nějaké zranění, vysvětlil mluvčí záchranné služby Jan Škoula.

Domnívá se, že zdravotnickým zařízením nevzniknou tímto rozhodnutím velké problémy, protože v případě, že kapacita záchytky byla naplněna, vozili lékaři i v minulosti opilce přímo do nemocnic.

Nemocnice nemají zvláštní oddělení pro oplice

Někde ale už problémy nastaly. Ve fakultní nemocnici v Motole se o víkendu potýkali s několika opilými pacienty. Zdravotnická zařízení totiž nemají zvláštní oddělení pro opilce, řekla její mluvčí Eva Jurinová. Vedení nemocnice se v těchto dnech snaží vyjednat se záchrannou službou nějaké kompromisní řešení.

Na Bulovce zatím sice žádné zhoršení situace nezaznamenali, ale podle primáře neurologie Svojmila Petránka by to pro nemocnici znamenalo podstatně větší zátěž a v dosavadním personálním obsazení by nebylo možné situaci zvládnout.

„A to sezóna opilců zaníná na jaře, v zimě se raději opíjejí doma,“ vysvětlil a dodal, že problémem by byly hlavně noční služby.

Pokud zdravotnické zařízení vyloučí jinou diagnózu než pouze požití alkoholu v neúnosné míře, může k převozu opilce na záchytku použít své vlastní transportní kapacity, domnívá se Škoula.

Podle zástupců nemocnic by to však bylo složité, tak si raději lékař na opilci „něco najde“. Pak se může stát, že na pokoji vedle chronicky těžce nemocného pacienta bude ležet opilý agresivní člověk.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?