Pražská záchranná služba má nedostatek koronerů

14. 2. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská záchranná služba má nedostatek koronerů, kteří by zajišťovali ohledávání těl zemřelých mimo zdravotnická zařízení. Podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové je služba pokrytá asi ze 70 procent. Koroneři by měli ulehčit práci praktickým lékařům, kteří mají ohledání za povinnost.


Podle Ernestové se nedá přesně určit, v kolika případech denně je služba koronera potřeba. „Někdy je 12 zemřelých, někdy tři, někdy žádný. V průměru ročně je to přes 2500 lidí, kteří v Praze zemřou a ke kterým vyjíždí naši lékaři,“ řekla mluvčí.

Prohlídky zemřelých provádějí praktičtí lékaři. Praha a jiná velkoměsta s tím ale mají organizační problémy. „Občané mají své praktiky na druhém konci města a ti nemají povinnost držet nepřetržitou službu. Do Prahy přijíždí a dojíždí denně asi 300 000 až 500 000 lidí z jiných krajů i zahraničí, kteří zde nemají svého praktického lékaře,“ uvedl už dříve šéf pražských záchranářů Zdeněk Schwarz.

V Praze tak byly podmínky upraveny, od října loňského roku má koronera i záchranka. Náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Kabický (ODS) ČTK řekl, že vloni vyčlenil magistrát na tuto službu 1,2 milionu korun, z letošního rozpočtu půjdou na koronery asi tři miliony.

V praxi to vypadá tak, že k zesnulým vyjíždí lékař rychlé služby, který poté, co konstatuje smrt, je k dispozici na další akutní výjezdy. K prohlídce zemřelého je pak vyslán koroner, který provádí další nezbytné úkony, administrativní činnost a posuzuje případ i z forenzního hlediska s nařízením pitvy, případným přivoláním policie. Záchranáři tuto činnost ze zákona vykonávat nemohou.

Záchranka má zájem o lékaře-koronery, s nimiž by uzavřela dohodu o pracovní činnosti. „Těch není tolik, aby pokryli celý měsíc v nonstop provozu. Pak musí k ohledání i náš lékař z normální jednotky,“ uvedla Ernestová. V současné době má záchranná služba k dispozici sedm koronerů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?