Pražské fakultní nemocnice zatím výpovědi lékařů nedostaly

29. 12. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské fakultní nemocnice podle dostupných informací zatím výpovědi lékařů nedostaly. Někde počítají s tím, že lékaře vezmou zpět, pokud je budou potřebovat. Některé služby dokážou nemocnice zajistit i smluvně u soukromých firem.


Dá se také očekávat, že se nemocnice navzájem domluví a některé služby zajistí společnými silami. Pomoc nabídly i terénní ambulance. „Zatím jsme žádné výpovědi nedostali, úvahy o nových smlouvách pro lékaře jsou předčasné,“ řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Petra Pekařová.

Právní kancelář začala výpovědi lékařů rozesílat v pondělí, v celé republice by jich podle odborářů mělo být v akci Děkujeme, odcházíme doručeno přes 3800. Server iHNed.cz uvedl, že právnická kancelář Martina Elgera dnes v 16:30 do nemocnic rozeslala všechny výpovědi. Podle informací serveru jich je celkem 3650. „Konečné číslo odcházejících lékařů ale může být vyšší. Část lékařů výpověď podá individuálně,“ řekl právník.

Většina lékařů chce zůstat v Česku, mnozí se netají tím, že výpověď je jen formou protestu a rádi by ve své nemocnici zůstali. Už si také někteří domlouvají se svými řediteli, že je vezmou zpět.
Podle Pekařové se vše bude řešit individuálně a v návaznosti na to, o jaké lékaře a o jak velký počet půjde. „Není jisté, nakolik to byla jen myšlenková podpora akce a nakolik se to v reálu uskuteční. Budeme si držet palce, aby výpovědí bylo co nejméně,“ řekla.

Ve VFN ohlásila výpověď téměř celá neurologická klinika, neurologové chtějí odejít také z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a Fakultní nemocnice Motol. Nemocnice by pak musely soustředit síly na jedno pracoviště pro celé hlavní město.

Mluvčí FNKV Jana Jelínková řekla, že žádné výpovědi dosud nedorazily. Potvrdila, že lékařům nabídnou nové smlouvy. „Já myslím, že ne všem, ale některým, které budeme potřebovat, smlouvu nabídneme,“ řekla.

Také ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) zatím na výpovědi čekají. Mluvčí Martina Štanclová řekla, že řešení závisí na tom, kolik lékařů výpověď stáhne do konce února, kdy jim vyprší výpovědní lhůta. „Pokud někdo z nich si to rozmyslí a výpověď stáhne, může pokračovat dál i 1. března,“ řekla.
Ve FTN se podle mluvčí nepřipojili k odborové akci například chirurgové a lékaři na plicním oddělení, takže operace by neměly být ohroženy. I kdyby se k výpovědím přidali anesteziologové, bez nichž operovat nelze, je schopna nemocnice zajistit si tuto službu jinde. „U nás na porodnici, když se dává epidurál (znecitlivění podáním látky do páteřního kanálu), tak voláme firmu Anestar. Protože ne vždy nemocniční anesteziolog může, když je zrovna na porodnici o tuto službu zájem,“ vysvětlila.
Další možností je přesunout část péče do terénních ambulancí. Koalice soukromých lékařů už dala najevo, že je připravena ji zajistit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?