Pražské nemocnice: akutní péči zajistíme

9. 1. 2011 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK - SČL) Martin Engel včera varoval před další masivní vlnou výpovědí svých kolegů ze státem řízených nemocnic.


Jejich ředitelé se tou dobou sešli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Pražské fakultní nemocnice po schůzce deklarovaly, že jsou připraveny zajistit péči o pacienty i po prvním březnu 2011.

Motolští lékaři lavírují Jak Deník informoval již včera, v hlavním městě se protestní akce organizovaná LOK -SČL nesetkala s příliš velkou odezvou odezvou. Na již podané výpovědi zde zatím trvá 539 z celkového počtu 4190 lékařů zaměstnaných ve státem řízených pražských nemocnicích. To je zhruba každý sedmý. Zdaleka nejvážnější je v tuto chvíli situace v nemocnici Na Bulovce. Odsud hodlá k prvnímu březnu 2011 odejít 181 lékařů. Následuje Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou se 101 výpověďmi. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se výpovědí k odborářskému protestu připojilo zatím 87 lékařů. Všeobecná fakultní nemocnice hlásí 102 a nemocnice svatého Karla Boromejského 13 výpovědí. Fakultní nemocnice Motol zatím jako jediná oznámila, že 14 z 55 lékařů, kteří původně chtěli odejít, si svou výpověď rozmyslelo. „Mám informaci, že v nejbližších dnech stáhne výpověď dalších devět lékařů,“ informoval ředitel Motola Miloslav Ludvík. Dalších šest nových lékařů má podle něj nastoupit. Odboráři: V Praze cítíme rezervy V Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích ani v nemocnici Na Františku se k akci nepřipojil nikdo. Toto ale podle Engela nemusí být konečný stav.
„Očekáváme výpověď další tisícovky lékařů. Rezervy jsou mimo jiné i v Praze,“ sdělil včera Engel.
Ředitelé pražských fakultních nemocnic včera dostali od ministra Hegera volnou ruku k řešení komplikací, které by teoreticky mohly po prvním březnu nastat. Svorně ale tvrdí, že akutní péče o pacienty rozhodně nebude ohrožena.

Pomoc s koordinací přislíbil i primátor Bohuslav Svoboda. Pravděpodobně totiž bude nutné slučovat či nahrazovat některá oddělení jinými. Týkat by se to mohlo především neurologických oddělení. To včera potvrdila i bývalá ministryně zdravotnictví a nyní ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková. „O zajištění péče pro neurologické pacienty budu jednat s ostatními pražskými nemocnicemi,“ potvrdila Jurásková. „Péče ohrožena nebude,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?