Pražské nemocnice mají před summitem krve dost

20. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny pražské nemocnice jsou připraveny na summit NATO. V jeho důsledku neomezují žádné plánované operace a vytvořily si dostatečně dopředu solidní zásoby krve. Zpřísňují ale bezpečnostní opatření...


„Všichni návštěvníci nemocnice projdou přísnou kontrolou, budou se muset prokázat občanským průkazem a říci důvod návštěvy. Dostanou vizitky a budou evidováni,“ řekl Právu ředitel Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí Martin Holcát. Nemocnice je první v nejbližší blízkosti Kongresového centra. „Rozvěsili jsme transparenty, že jde o nemocnici. To se nám osvědčilo při Mezinárodním měnovém fondu, kdy zde demonstranti nerozbili ani jedno okno,“ řekl Holcát. Dodal, že nemocnice je schopna přijmout stovky lidí. Uvedl, že jejich sanitky budou vyjíždět k normálním pacientům, kteří žijí v uzavřené zóně. „S policií je dohodnut systém, jak pro ně budeme jezdit. Osvědčil se už při Mezinárodním měnovém fondu,“ řekl Holcát.

Stanové městečko pro zásah plynem

Připravena je i Thomayerova nemocnice. „Máme stanové městečko, kde bychom ošetřili případné pacienty a podle povahy ošetření by pak šli na lůžkové oddělení. V záloze je 170 lůžek,“ řekl Právu v úterý ředitel nemocnice Jiří Pubrdle. V městečku mají být ošetřeni i lidé zasažení například slzným plynem. Péči by poskytli i obětem teroristického útoku. „Naše sanitky nebudou svážet demonstranty, máme je vyblokovány pro běžné pacienty z rajónu. Demonstranty by k nám přivážela záchranka,“ řekl Pubrdle.

Připravena je i Fakultní nemocnice na Bulovce. Podle jejího ředitele Jaroslava Štrofa je nemocnice schopna naráz přijmout 200 pacientů. V pohotovosti je i infekční oddělení pro případ bioteroristického útoku. Motolská nemocnice má připraveno 90 lůžek a speciální 30lůžkovou chirurgickou stanici.

„Vybudovali jsme svolávací systém, od vyhlášení krizového stavu jsme do pěti minut schopni vědět, za jak dlouho se daný lékař nebo i kotelník dostane do práce,“ řekl Právu ředitel nemocnice Miroslav Ludvík. Vinohradská nemocnice bude podle slov její ředitelky Marie Alušíkové přednostně ošetřovat zraněné policisty. „Provoz neomezujeme, plánované operace se uskuteční, ale kdyby bylo zapotřebí, uděláme další opatření,“ řekla Alušíková.

Praze pomohou středočeské záchranky

Pokud by vypukly rozsáhlejší pouliční nepokoje, pomohou pražským záchranářům zvládat případný nápor zraněných i soukromé pražské záchranky a záchranáři ze středních Čech. „Posílili jsme služby tak, aby běžná péče o Pražany nebyla narušena,“ řekl mluvčí záchranky Jan Škoula. Doporučil občanům, kteří nemusejí v době summitu být v Praze, aby odjeli. Pokud zůstanou, měli by se vyhýbat oblastem, kde obvykle bývají demonstrace a začínají průvody, jako je horní konec Václavského náměstí či náměstí Míru.

„Když uvidí dav, je dobré jít jinudy, a pokud uvidí pořádkové jednotky, je dobré zmizet jim z očí, případně dbát jejich pokynů,“ řekl Škoula. Pro zdravotníky platí zásada, že na jednom oddělení či pokoji se nesmí setkat případný zraněný demonstrant a zraněný policista. Pak by totiž mohlo dojít i k vzájemnému napadení nebo osočení.

Pojišťovna dá raněným policistům více

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra má připravený speciální program nadstandardní léčebně-ozdravné péče pro příslušníky policejních, hasičských a záchranářských složek, kteří budou zajišťovat summit NATO.

Jde o příspěvky na péči, která není hrazena z pojištění - například o stomatologii včetně protetiky, o příspěvek na kontaktní čočky, případně jiné optické pomůcky, nebo i operaci oka laserem. Příspěvek dostanou i ti, kteří budou po zásahu potřebovat rehabilitaci, plastickou chirurgii nebo prostředky zdravotnické techniky. Při hospitalizaci po zraněních jim pojišťovna dá peníze i na jednolůžkový pokoj.

Václav Pergl, Právo, 20.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?