Pražské nemocnice odmítají pacienty

16. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akutní případy nemocnice nechtějí. Lékaři ze záchranné služby obtížně hledají místo na jednotce intenzivní péče pro pacienty v kritickém stavu. Nemocnice se brání, že lůžek i peněz na ně je málo. "Stává se, že nám v některých nemocnicích nechtějí přijmout nemocného, protože mají plno...


PRAHA - a přitom tam jsou pacienti, kteří tam vůbec nemusejí být,“ tvrdí ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Vedení pražských nemocnic své lékaře hájí. „Máme deset lůžek na ARO a mnoho náročných oborů, takže i u nás může být plno,“ řekl náměstek motolské nemocnice Vladimír Říha. Připustil ale, že někdy není kam překládat nemocné, jejichž stav se částečně zlepšil.

Také ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát se brání. Zdejší ARO má pouze pět lůžek na celou nemocnici. „To je malá kapacita, která nestačí ani pro vnitřní potřebu nemocnice, “ uvedl. VFN se snažila dohodnout se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na zvýšení počtu lůžek. Jednání však podle Holcáta nevedlo k ničemu.

Ředitel záchranky dává pojišťovně za pravdu, že lůžek pro nejurgentnější pacienty málo není a považuje stav za důsledek špatné organizace. „Možná jich je i nadbytek. Ale problém je mimo jíně v tom, že chybějí lůžka následné péče. A také ve financování, nemocnicím se vyplatí, když na ARO leží člověk, který nepotřebuje tak náročnou péči,“ řekl Schwarz.

Problematickým vztahem pražské záchranné služby a jednotek intenzivní péče se zabývá i resortní ministerstvo. Úřad je rovněž přesvědčen, že akutních lůžek má metropole dost. Nařídil proto nemocnicím, aby do konce května začaly záchranné službě sdělovat aktuální počet volných lůžek.

apr, Večerník Praha, 16.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?