Pražský primátor se sejde s řediteli nemocnic

15. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský primátor Bohuslav Svoboda bude dnes s řediteli pražských nemocnic jednat o možném krizovém plánu, který by měl řešit situaci po případném odchodu lékařů.


V Praze podalo výpověď v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme přes 500 lékařů, přes tři desítky z nich vzaly své výpovědi zpět. Nejvíce odchodů hrozí v nemocnici Na Bulovce, kde dalo výpověď asi 180 lékařů.

Odchodu lékařů z nemocnic by ale mohla zabránit kompromisní dohoda, kterou v pondělí večer s lékařskými odbory vyjednal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Společné memorandum podepíšou, pokud s podmínkami budou regionální odborové organizace i vláda souhlasit. Nespokojení lékaři pak ukončí protest a začnou stahovat své výpovědi z práce.

Mnohé kraje už připravily krizový plán, jak zajistit zdravotní péči v případě, že by lékaři z nemocnic ke konci února skutečně odešli. Praha má ale omezené možnosti, není zřizovatelem žádné z velkých pražských nemocnic. Ve své správě má pouze menší zdravotnická zařízení, jako je městská poliklinika. K dispozici má také záchrannou službu.

Podle informací z pražského magistrátu by ale zdravotní péče po 1. březnu neměla v metropoli zkolabovat. Hrozí spíše to, že se prodlouží čekání pacientů na některé operace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?