Pražští rotariáni pomohli nemocným v Zambii

26. 7. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Na přelomu května a června odoperoval v Zambii český lékař Martin Fučík za asistence sestry Dany Hordinové čtyřicet pacientů s pokročilým stadiem šedého zákalu. Alespoň několika nemocným z devítimiliónové země, jejíž zdravotnictví je za naším o několik desítek let pozadu, se tak podařilo zachránit zrak.

Idea projektu New vision vznikla v Rotary klubu Praha. S organizací pomohl Rotary klub Chingola ze Zambie. Finančně akci podpořily kluby z německého Neumarktu, Oslofjordu z Norska a Belfastu z Irska. Sponzory New vision byly společnosti British Airways a DHL International. Firma Alcon zapůjčila přístroje.

Zdravotníci z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady pracovali v Zambii nejnovější metodou s využitím ultrazvuku. Význam-nou součástí akce bylo také školení místního personálu. M. Fučík seznámil na dvou přednáškách s operačním postupem více než sto všeobecných lékařů a D. Hordinová proškolila na patnáct sálových sester. Výpravu stále doprovázeli všichni místní oční lékaři, kteří tak sbírali zkušenosti. „ Pojem všichni je míněn doslova, neboť tito specialisté jsou v současnosti v celé Zambii jen tři,“ říká pediatr Stanislav Kusý, který byl do konce června prezidentem Rotary klubu Praha. New vision tak byla symbolickým završením jeho ročního fukčního období.

Operace se konaly ve třech městech v severní části Zambie - v Ndole, Kitwe a Chingole. Aby nedošlo k protekcím, vybírali pacienty tzv. létající doktoři. Jde o státní organizaci, jejíž lékaři oblétávají místní kliniky, často od sebe velmi daleko vzdálené. Zde složitější případy buď léčí přímo, nebo je dopravují do nemocnic. „Pro-tekci měla pouze jedna pacientka - běloška, která darovala klubu v Chingole dvojnásobek toho, co by ji stála stejná operace v Jihoafrické republice,“ upřesňuje S. Kusý. (nej)

Martin Fučík přednáší v Ndole zambijským praktikům

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?