Před 125 lety byl člověk poprvé očkován proti vzteklině

7. 7. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Před 125 lety provedl francouzský chemik a mikrobiolog Louis Pasteur první očkování proti vzteklině. Pravděpodobně tak zachránil život malého chlapce pokousaného vzteklým psem a svým průkopnickým činem se nesmazatelně zapsal do dějin imunologie.


Oslabené viry vztekliny, které tvoří základ očkování proti této nebezpečné chorobě, získal Pasteur z míchy nakažených králíků.

Přestože předchozí pokusy na zvířatech prokázaly účinnost léčby, o jejím vlivu na lidský organismus se mohl Pasteur pouze dohadovat.

Vzteklým psem pokousaný devítiletý Joseph Meister, kterého k němu přivedli 6. července 1885, však neměl co ztratit. Proto se Pasteur rozhodl riskovat a oočkoval jej.

Chlapec přežil a případ přinesl Pasteurovi obrovskou popularitu. Podobné to bylo i s jeho dalšími objevy, jako vakcína proti antraxu či tepelná sterilizace potravin, známá jako pasterizace.

Louis Pasteur, neúnavný bojovník s mikroorganismy ohrožujícími lidské zdraví a průkopník několika lékařských disciplín, zemřel 28. září 1895. V anketě o největšího Francouze všech dob, pořádaném v roce 2005, se umístil na druhé příčce po generálu a někdejším francouzském prezidentovi Charlesi de Gaulleovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?