Před 130 lety se narodil zakladatel čs. ortopedie Jan Zahradníček

13. 6. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Před 130 lety, 13. června 1882, se narodil zakladatel československé ortopedie, lékař Jan Zahradníček.


Profesor ortopedie a dětské chirurgie a bývalý dlouholetý přednosta I. ortopedické kliniky v Praze byl žákem jednoho z nejvýznamnějších zakladatelů čs. chirurgie Otakara Kukuly. Vychoval generaci svých následovníků, díky jeho dílu „zmizelo prokletí celoživotního soužení o berlích, které stíhalo nešťastné děti, jež se narodily s vrozeným vymknutím kyčelních kloubů“.

Zahradníček se narodil v Mastníku u Třebíče. Po studiích na gymnáziu v Třebíči vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou ukončil v roce 1909. Po promoci pracoval krátce jako externista na interní klinice profesora Thomayera a pak se stal elévem na chirurgické klinice. Během první světové války působil jako velitel chirurgické skupiny na různých bojištích. Jeho působení jako válečného chirurga přineslo Zahradníčkovi obrovské zkušenosti a poskytlo mu schopnost rychle se rozhodovat a volit přímočaré řešení.

Zahradníček poté krátce působil na brněnské Masarykově univerzitě na chirurgii a v červnu 1926 byl povolán na ortopedickou kliniku v Praze. Zde rozvinul intenzivní operační činnost a zavedl prioritní operační techniky. Proslavil se vlastní metodou léčby vrozeného vykloubení kyčelního kloubu, je objevitelem tzv. derotačního principu v léčbě této vady a proslavil se i operativou pakloubu. Kliniku řídil až do své smrti do 12. října 1958.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?