Před 65 lety byly podepsány stanovy WHO

21. 7. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Stanovy Světové zdravotnické organizace (WHO) podepsali zástupci 60 zemí světa před 65 lety, 22. července 1946, na mezinárodní zdravotnické konferenci v New Yorku.


Činnost tato bohulibá organizace zahájila 7. dubna 1948, když její stanovy ratifikovalo předepsaných 26 členských států. Tento den se také každoročně slaví jako Světový den zdraví.

Organizace s ústředím ve švýcarské Ženevě řídí a koordinuje například celosvětový program zaměřený na syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

Dále pomáhá zemím rozvíjet systémy zdravotnictví, poskytuje potřebnou technickou i poradenskou pomoc, připravuje normy pro léčiva a potraviny, sleduje oblasti s výskytem epidemií a dává podněty a podniká kroky k jejich vymýcení. Rozpočet WHO loni činil 2,3 miliardy dolarů.

Členem WHO je 193 zemí, bývalé Československo patřilo k zakládajícím členům, v roce 1950 však spolu s ostatními socialistickými státy (kromě Jugoslávie) vystoupilo kvůli údajné diskriminační politice WHO, členství obnovilo v roce 1958. Česká republika a Slovensko vstoupily do organizace v roce 1993.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?