Před 90 lety byl založen Československý červený kříž

5. 2. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Za oficiální datum založení dobrovolné humanitární organizace Československý červený kříž (ČSČK), předchůdkyně dnešního Českého červeného kříže, je považován 6. únor 1919. Toto datum totiž nese dopis prezidenta T. G. Masaryka, v němž vyslovil souhlas se vznikem této organizace...


i se jmenováním své dcery Alice do funkce její předsedkyně.

Nová národní organizace navazovala na působení Vlasteneckého pomocného spolku pro Království České, který byl součástí Rakouské společnosti Červeného kříže a jehož stanovy schválilo c. k. místodržitelství v září 1868. Alice Masaryková pak stála v jejím čele po celé dvě desetiletí, až do roku 1938. Československý červený kříž působil do ledna 1993, kdy se spolu s republikou rozdělil na Český a Slovenský červený kříž.

V současné době má Český červený kříž na 64.000 členů a dobrovolníků sdružených ve zhruba 1500 místních skupinách a působí zejména v oblasti humanitární, sociální a zdravotní.

K zakládání národních organizací Červeného kříže vyzval v říjnu 1863 Mezinárodní výbor pro pomoc raněným vojákům, který vznikl v témže roce z iniciativy švýcarského filantropa Jeana-Henriho Dunanta. V té době bylo jejich hlavním cílem zmírňovat lidské utrpení v dobách válek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?