Před rokem vzbudil rozruch průlom ve výzkumu kmenových buněk

14. 5. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Optimismus a očekávání nových léčebných postupů vyvolala před rokem zpráva o vůbec prvním získání kmenových buněk z klonovaných lidských embryí. Objev vědců z americké Oregonské univerzity, o němž 15. května 2013 informoval odborný časopis Cell, ale zároveň obnovil diskuse o nebezpečí klonování lidí.


Katolická církev protestovala, za nezodpovědný označili postup oregonských průkopníků také někteří jejich kolegové.

Cesta k toužebně očekávanému průlomu, který může vést k léčbě některých dosud nevyléčitelných chorob, trvala vědcům z Oregonu šest let. Transplantovali genetický materiál z dospělé buňky do neoplodněného vajíčka, jehož vlastní DNA odstranili.

Vyvinuli tak lidské embryonální kmenové buňky, což představuje jakýsi svatý grál v embryonální biologii: jde o prazáklad, z něhož vyklíčí více než 200 druhů speciálních buněk vytvářejících různé tkáně, které pak tvoří lidské tělo.

Podle vědeckého ředitele Oregonské univerzity Daniela Dorsy úspěch jeho kolegů automaticky neotvírá cestu ke klonování lidí. Nová technika sice umožňuje klonovat kmenové buňky pro léčebné účely, nezaručuje ale úspěch v reprodukčním klonování lidí. Potvrdily to podle Dorsy pokusy na opicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?