Před soudem stane lékařka podezřelá, že zavinila smrt dítěte

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bruntálský okresní soud se dnes bude opět zabývat případem padesátileté lékařky z Vrbna pod Pradědem. Hana Strouhalová je obžalovaná z toho, že špatně stanovila diagnózu a způsob léčby, a zavinila tak smrt pětileté holčičky...


OSTRAVA - Státní zástupce Strouhalovou viní z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Rodiče holčičky se na lékařku obrátili 25. ledna 2001. Dítě mělo vysoké teploty a bolesti břicha. Lékařka stanovila, že jde o běžnou virózu střevní chřipky a dítěti předepsala jen sirup.

Následující den se stav holčičky zlepšil a rodiče o tom lékařku informovali. O den později se ale horečky a bolesti vrátily. Holčička nakonec zemřela na následky zápalu plic a hnisavého výpotku, který zavinil otravu organismu.

Státní zástupce tvrdí, že lékařka měla stav pacientky stále sledovat. Obžalovaná se zase hájila tím, že rodiče ji informovali o zlepšení zdravotního stavu a později se už neozvali.

Podobný případ loni řešil opavský okresní soud. Špatně stanovenou diagnózou měli smrt čtyřleté Michaely Štěrbové zavinitdva opavští lékaři. Zdeňka Ossadniková dostala podmíněný trest. Jejímu kolegovi - řediteli Státní slezské nemocnice v Opavě Mariánu Staňovi soud na 2,5 roku zakázal práci záchranáře.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?