Před sto lety se na Moravě narodil norský psychiatr Leo Eitinger

11. 12. 2012 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
V Čechách byl do nedávna jeho osud téměř neznámý, v zahraničí však už dříve proslul jako významný lékař a aktivista v oblasti lidských práv. Norský psychiatr Leo Eitinger, který se narodil 12. prosince 1912 v Lomnici na Tišnovsku, za druhé světové války přispěl k záchraně několika desítek českých židovských dětí, pomohl přežít holocaust spisovateli Elie Wieselovi a později vydal několik mezinárodně uznávaných publikací.


Eitinger se narodil do židovské rodiny a vystudoval medicínu v Brně, kde před válkou začal spolupracovat s norskou organizací Nansenhjelp, která pomáhala lidem v ohrožení vycestovat do Norska. V srpnu a říjnu 1939 odjely z Čech dvě skupiny celkem 37 dětí, Eitinger doprovázel jednu z nich. V Norsku pracoval jako psychiatr a snažil se pomáhat české židovské komunitě. Poté, co bylo Norsko obsazeno nacisty, byl Eitinger v březnu 1942 zatčen a skončil v koncentračním táboře Osvětim.

Tam pracoval jako lékař a snažil se prodlužovat pobyt pacientů na marodce, aby nemuseli zpět do lágru. Jedním z nich byl i mladý rumunský vězeň, pozdější spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír (1986) Elie Wiesel. Po válce se Eitinger vrátil do Norska, kde se v roce 1966 stal profesorem psychiatrie a vedoucím Psychiatrické kliniky na Univerzitě v Oslu.

Eitinger, jemuž norský král v roce 1978 udělil řád sv. Olafa, zemřel 15. října 1996 v Oslu. Od poloviny 80. let uděluje univerzita v Oslu Cenu Lisl a Lea Eitingerových za lidská práva.

V ČR letos vyšla česky kniha norského publicisty Magne Skjaeraasena Lékař pro život. Příběh Lea Eitingera.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?