Přední osobnosti poslaly výzvu k větší ochraně nekuřáků

21. 10. 2011 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Významní lékaři, vysokoškolští profesoři, starostové a přední právníci jsou podepsáni pod výzvou poslancům Zakažte kouření v restauracích!, kterou jim dnes odeslal publicista Václav Budinský. Sněmovna by měla v nejbližších dnech projednávat zákon, kterým se má zvýšit ochrana nekuřáků před tabákovým dýmem. Kouřit by se nesmělo ve veřejných prostorách, především v kavárnách a restauracích.


„Nechceme být úplně poslední zemí, kde budeme chodit do zakouřených restaurací, bude nám zapáchat oděv, budeme kašlat a budeme mít zdravotní problémy,“ řekl dnes novinářům autor výzvy. Ve všech zemích, kde se ve veřejných prostorách přestalo kouřit, to podle něj nakonec uvítali i kuřáci. „Jsou spokojeni, že jim nezapáchá oděv, chodí rádi kouřit ven, zvykli si, stoupla i návštěvnost restaurací,“ doplnil.

Mezi signatáři výzvy jsou vedle stovky starostů děkan první lékařské fakulty profesor Tomáš Zima, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák, profesor ortopedie Pavel Dungl, plastický chirurg Jan Měšťák či soudci Vrchního soudu v Praze Zdeněk Kovařík a Jindřich Fastr.

Podle Budinského není žádný důvod, s výjimkou tabákové lobby, aby Česko zůstalo jednou z posledních zemí, kde je tabákový kouř ve veřejných prostorách běžný. Absolutní zákaz kouření v restauracích je v Irsku, Británii, Francii, Itálii, Dánsku či USA, ale i v tradičně kuřáckých zemích jako Turecko a Čína.

Podle spoluautora takzvaného protikuřáckého zákona poslance Borise Šťastného (ODS) by měl cigaretový kouř zmizet ze všech tuzemských restaurací od ledna 2014. Od loňského července musejí být restaurace označeny nálepkou, zda jsou kuřácké, nekuřácké, nebo mají pro ně oddělené prostory. Podle průzkumu z počátku roku podporuje úplný zákaz kouření v restauracích téměř polovina Češek a Čechů, zhruba třetina je proti.

Ve všech zemích, kde platí zákaz kouření v restauracích, klesl počet akutních infarktů myokardu o nejméně deset procent. Takový pokles by znamenal roční úsporu zdravotnímu pojištění nejméně půl miliardy korun.

Budinského iniciativu dnes osobně podpořil profesor Milan Šamánek, propagátor střídmého pití vína v dospělosti jako prostředku podporujícího zdraví. Na rozdíl od vína ale kouření odmítá. „Kouření a alkohol jsou návykové drogy, ale je mezi nimi obrovský rozdíl - zatímco víno v malém množství působí blahodárně na zdraví, cigarety mu pouze škodí,“ řekl.

Zákaz kouření ve veřejných prostorách včetně kaváren a restaurací je jedním z cílů jednotné protikuřácké politiky EU, která chce od roku 2012 chránit své občany před tabákovým kouřem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?