Přednost v úhradách mají těžce nemocní

29. 11. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo návrh vyhlášky, která rozděluje 221 miliard korun na zdravotní péči pro příští rok. Jednoznačně se bude šetřit.


„Zdravotnictví musí vycházet z prostředků, které má,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Připomíná, že výdaje na zdravotnictví i v letech krize rostly. „Pokud po letech dojde k určité stagnaci, nevidíme v tom kritickou hodnotu,“ míní Nosek.

Ministerstvo proto nakazuje platit ambulantním specialistům o dvě procenta méně než loni, ústavům následné péče stejně jako loni a nemocnicím přidat za lůžkovou péči o dvě až sedm procent. Zdravotní pojišťovny původně navrhovaly ještě větší úspory.

Jediný výrazný nárůst se týká specializovaných center. V některých diagnózách budou moci léčit o osm procent pacientů více.

Vyšší celkové úhrady pro nemocnice částečně spolkne růst platů zaměstnanců a vyšší DPH na léky a zdravotnické prostředky. Prostředky přitom přecházejí ze 14procentní do vyšší, 21procentní sazby. „Jsou to kardiostimulátory a další statisícové položky,“ upozorňuje předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslava Kunová.

Podle vyhlášky se příští rok zmenší rozdíly mezi tím, kolik různé nemocnice dostávají za stejné operace. Letos tvořila jednotná společná sazba 25 procent, příští rok to má být 50 procent.

Kromě většiny menších nemocnic to pomůže Všeobecné zdravotní pojišťovně, která platí nemocnicím vyšší sazby.

Zároveň se mají nově sbližovat úhrady od pojišťoven, kterým klienti ubývají, a těch, ke kterým přicházejí. I to pomůže VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?