Předražená zdravotnická technika: Kalousek podal trestní oznámení

4. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09) podalo těsně před Vánocemi trestní oznámení kvůli podezření z rozsáhlého plýtvání při nákupech zdravotnické techniky v ústecké společnosti Krajská zdravotní, která pro kraj spravuje pět nemocnic.


Kalouskův resort se v trestním oznámení opírá o vlastní audity, které nákup zbytečně předražené techniky potvrdily.

Např. pražská nemocnice Na Homolce koupila magnetickou rezonanci za 26 miliónů, kdežto Krajská zdravotní za obdobný přístroj zaplatila 44 miliónů.

„Máme v této souvislosti vážné podezření týkající se chyb při nákupech, jejich nadhodnocení a netransparentnosti,“ řekl k tomu za ministerstvo financí jeho mluvčí Ondřej Jakob.

Zároveň doplnil, že výsledky dvou auditů, které úřad ve společnosti provedl, už má k dispozici i protikorupční policie.

Kalousek v médiích podezřelé nákupy Krajské zdravotní označil za drancování a loupež. Jeho mluvčí včera doplnil, že trestní oznámení úřad podal na neznámého pachatele.

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra již dříve konstatoval, že společnost případné trestní oznámení uvítá, protože se tak kompetentně celý případ prošetří. Podle něj byl celý projekt prováděn v souladu s českou i evropskou legislativou.

Na nákupy nemocniční techniky měla Krajské zdravotní přispět Evropská unie částkou 420 miliónů korun, doposud ale podle Jakoba nebyla z evropských dotací proplacena ani koruna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?