Představenstvo lékařské komory řešilo případ lékaře bez licence

20. 7. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo České lékařské komory (ČLK) se zabývalo případem lékaře, který v jedné z moravských nemocnic léčil bez primářské licence od stavovské organizace a bez osvědčení o specializační způsobilosti od ministerstva zdravotnictví.


Případ již řeší revizní komise ČLK a komoroví právníci, jde zřejmě o porušení zákona.

Prezident ČLK Milan Kubek řekl ČTK, že vše zjistili náhodou, protože už několik let nemá komora pravomoci kontrolovat personální a technické vybavení pracovišť. S rostoucím nedostatkem lékařů prý těchto případů přibývá. Některé nemocnice mají na oddělení jen jednoho erudovaného lékaře.

Když má dovolenou nebo je nemocný, nemá kdo poradit mladým lékařům a hrozí poškození pacientů.

Před nedávnem vzbudil rozruch případ zdravotní sestry, která se vydávala za zubařku a ošetřovala pacienty. Česká stomatologická komora na ni podala trestní oznámení a prověřuje nyní všechny zubaře v Česku, zda absolvovali studium na lékařské fakultě.

Viceprezident ČLK a člen licenční komise Zdeněk Mrozek ČTK řekl, že zde není situace tak vyhrocená, slovenský lékař medicínu vystudoval. Jde podle něj tedy spíš o nedodržení postupů. Léčit pacienty smí jen člen ČLK.

„Zjistili jsme, že pan doktor nastoupil v nemocnici 1. ledna 2010 a pracuje jako primář. Žádost o členství podal 3. května, ústředí ji obdrželo 4. června, přijat byl 7. června, takže půl roku pracoval bez toho, že by byl členem ČLK,“ upřesnil Mrozek.

Žádost o primářskou licenci komora dosud nedostala. Od ministerstva zdravotnictví má lékař doklad o odborné způsobilosti z 12. března, teprve po čtvrt roce práce mu tedy bylo uznáno vzdělání na území ČR.

Podle Mrozka to zřejmě není ojedinělé, nemocnice nemají dostatek lékařů, a tak zaměstnávají cizince. ČLK chce prověřit i další nemocnice. Předpokládá, že odhalí více takových případů. ČLK nemůže postihnout majitele nemocnice, ale může disciplinárně postihnout zástupce pro léčebnou péči.

„Představenstvo ČLK dalo podnět k zahájení disciplinárního řízení s daným lékařem a s odborným zástupcem daného zdravotnického zařízení. Zároveň požádalo právní oddělení ČLK o stanovisko k případným dalším právním krokům ze strany ČLK pro podezření z porušení zákona,“ uvedl Mrozek.

Podle informací na webu ČLK hrozí lékaři při disciplinárním provinění důtka, případně pokuta od 2000 do 20.000 korun. Čestná rada ČLK může udělit pokutu od 3000 do 30.000 korun, podmíněně lékaře vyloučit na jeden rok až tři roky, nebo ho nepodmíněně vyloučit. Je to tedy obdoba trestu zákazu činnosti, který ukládají soudy v trestním řízení.

Disciplinární řízení zahajuje ČLK obvykle na základě stížností pacientů. Ročně dostane 1000 až 2000 stížností, týkají se obvykle chyb v komunikaci mezi lékaři a nemocným či jeho rodinou a odborných pochybení. Počty vyloučených lékařů, podmíněně i nepodmíněně, nepřekročí za rok deset.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?