Přehled nedostatku lékařů a sester ve vybraných krajích

23. 2. 2016 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Kvůli nedostatku personálu nemocnice zvyšují mzdy, někde i nad rámec plateb zdravotních pojišťoven, pořádají náborové kampaně a vyplácejí lékařům a sestrám, kteří se zaváží v zařízení omezenou dobu zůstat, až stotisícové částky. Provoz zařízení ohrožen většinou není, ale někde bývá na hraně.




Středočeský kraj

Středočeské nemocnice shánějí desítky sester i lékařů, nedostatek personálu ale neohrožuje jejich provoz. V Oblastní nemocnici Kladno podle ředitele Vladimíra Lemona hledají lékaře pro necelou desítku volných míst, sester v Kladně shánějí přibližně 10 až 15. Oblastní nemocnici Příbram nyní schází 5 lékařů, podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové se jedná především o zástup lékařek na mateřské dovolené. Výhledově bude nemocnice hledat další 3 lékaře. „U nelékařských zdravotnických profesí hledáme urgentně dvě sestry a jednoho laboranta,“ uvedla mluvčí. Hořovická nemocnice by v současnosti podle hlavní sestry nemocnice Blanky Červenkové uvítala asi 10 lékařů a sester. V mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici by potřebovali přijmout 10 lékařů a asi 20 sester. Rehabilitační nemocnici Beroun se daří zajistit s dosavadním stavem personálu veškerou péči o pacienty kvalitně. „To ale neznamená, že v některých oborech bychom další lékaře nepotřebovali. Stejně tak je tomu u sester,“ uvedla mluvčí nemocnice Vlasta Dolejšová.

Liberecký kraj

V kraji trápí nedostatek lékařů téměř všechny nemocnice. V Nemocnici Frýdlant nebo v Nemocnici v Semilech už kvůli tomu museli uzavřít lůžková interní oddělení. Nejen internisté ale chybí i Krajské nemocnici Liberec, která je v kraji největší a tamní mzdy jsou výrazně nadprůměrné. Důvodem je koncentrace náročné medicíny a posun ke složitějším diagnózám. Na místě, kde dříve byla v noci jedna sestra, jsou dnes potřeba dvě, řekl generální ředitel Luděk Nečesaný. I přes vysoké mzdy chybí liberecké nemocnici lékaři i sestry.
S nedostatkem personálu se potýká i Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Lékařům proto nabízí mimo jiné náborový příplatek 100 tisíc, sestrám 20 tisíc korun. Mzdy lékařů se tam pohybují kolem 70 tisíc měsíčně, u sester kolem 25 700 korun. Mzdy se loni zvedly zhruba o desetinu a letos je plánováno další zvýšení.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji ve většině nemocnic chybějí sestry i někteří lékaři. „Hledáme sestry na interní obory i specialistky pro intenzivní péči. Chybějí lékaři interních oborů, zejména v interní klinice. Scházející pozice inzerujeme, nabízíme benefity,“ uvedla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková.
Nedostatek sester se začíná projevovat i v Nemocnici Vsetín, ani lékařů nemá tamní nemocnice dostatek. „Současně ale nejsme v situaci, kdy bychom neplnili požadavky stanovené personální vyhláškou a kdy bychom museli z personálních důvodů zavírat oddělení. Navíc evidujeme dostatečný zájem ze strany absolventů lékařských fakult. U sester je problém složitější,“ řekla předsedkyně představenstva Nemocnice Vsetín Věra Prousková.
Nemocnice Valašské Meziříčí aktuálně hledá 5 sester.

Ústecký kraj

Většina zařízení v kraji se potýká s nedostatkem personálu. Týká se to i Městské nemocnice v Litoměřicích, její chod to ale neohrožuje. „V případě lékařů, zejména v rámci exponovaných oborů intenzivní medicíny, neurologie, gynekologie, interny, ale i chirurgie a dalších, je aktuální potřeba litoměřické nemocnice v rozsahu 15 až 20 lékařů do optimálního stavu,“ řekla mluvčí Naděžda Křečková s tím, že nemocnici chybí i zhruba desítka sester.
Podřipské nemocnici s poliklinikou Roudnice nad Labem chybí hlavně atestovaní lékaři, nemocnice může ihned přijmout 5 lékařů a 8 sester. „Nedostatek personálu je plošným problémem. Má za následek vysoké nasazení atestovaných lékařů. Je i velký nedostatek absolventů, proto nelze očekávat zlepšení situace v brzkém termínu,“ dodala mluvčí nemocnice Markéta Smutná.

Jihomoravský kraj

Fakultní nemocnice Brno eviduje nedostatek lékařů, poptává také všeobecné sestry, zdravotní laboranty, zdravotnické asistenty, ergoterapeuty, fyzioterapeuty a sanitáře. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nyní nedostatek personálu nemá, v záloze zde ale nemají zdravotní laboranty a radiologické asistenty. V krajských nemocnicích, v Nemocnici Znojmo a Nemocnici Kyjov problém s nedostatkem personálu neregistrují. Jak upozornil ředitel městské Nemocnice Milosrdných bratří Brno Josef Drbal, zejména v posledním roce je náročnější zajistit dostatečný počet kvalitních nelékařských zdravotnických pracovníků, zejména sester.

Karlovarský kraj

Z důvodu nedostatku personálu nemocnice zvyšují mzdy, v nemocnicích skupiny Nemos i nad rámec navyšování plateb od pojišťoven. Kritická je situace zejména na interních odděleních. Proto letos kraj rozhodl, že přidá sestrám a lékařům na internách Karlovarské krajské nemocnice i nemocnic Nemos peníze, sestrám 2000 korun měsíčně, lékařům 7000 korun. Nové lékaře a sestry láká kraj na náborové příspěvky. Sestry na interně mohou získat až 150 000 korun, lékař až 400 000 korun, pokud se zavážou v kraji pracovat po dobu 3 až 5 let. Musejí ale přijít z jiného zdravotnického zařízení, nikoli se jen přesunout v rámci krajských nemocnic nebo nemocnic Nemos v kraji.

Moravskoslezský kraj

Přestože platy lékařů a sester v kraji stoupají, některá zdravotnická zařízení v regionu stále bojují s nedostatkem personálu. Patří mezi ně například Městská nemocnice Ostrava, která v lednu vyhlásila náborovou kampaň s možností získání náborového příspěvku. Scházejí jí všeobecné sestry pro kardiologii, internu i geriatrii. „Především pro tato pracoviště a urgentně i pro oblast všeobecného lékařství sháníme zkušené lékaře se specializací, i zde jsme schopni lékaře motivovat náborovým příspěvkem,“ uvedla náměstkyně pro personální řízení Denisa Sedláčková. Lékaři nemocnici chybějí i v ostatních oborech, a proto se snaží oslovovat studenty lékařských fakult už v době studia a vyhlásila pro ně i stipendijní program. Šest až osm sester, což představuje zhruba 3 % sester v nemocnici, aktuálně hledá i Vítkovická nemocnice v Ostravě, která patří do skupiny Agel. Počet lékařů je podle mluvčí Radky Miloševské převážně uspokojivý. Ve Fakultní nemocnici Ostrava by potřebovali doplnit stavy asi o 20 sester, u lékařů je situace stabilní.

Vysočina

Podle krajského úřadu chybí v současnosti v Nemocnici Jihlava, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Nové Město na Moravě více než 150 lékařů a sester. Hejtman Jiří Běhounek potvrdil, že žádné nemocniční oddělení se zatím kvůli nedostatku personálu nemuselo zavřít nebo zásadně omezit provoz. „Ale například v Pelhřimově na oddělení urologie a neurologie je situace na hraně udržitelnosti provozu,“ řekl hejtman Běhounek. Jinde podle něj začínají scházet gynekologové a chirurgové a také lékaři k výkonu terénní pohotovostní služby. Například čekací doba na operaci kyčelního klubu v jihlavské nemocnici trvá podle šéfa zdejšího Lékařského odborového klubu Bohdana Trnky 2 roky. Pokud by byl lékařů dostatek, mohla by se podle něj tato doba zkrátit na polovinu i méně.

Královéhradecký kraj

Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců v kraji označila za největší hrozbu krajská koncepce zdravotnictví.
Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje chybí do optimálního stavu zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Fakultní nemocnici Hradec Králové chybějí necelé dvě desítky lékařů, především z oborů kardiochirurgie, interny, pediatrie nebo patologie, a zhruba tři desítky nelékařských pracovníků. S nedostatkem lékařů bojuje také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, která má zatím dostatek ostatního personálu. „Dnes nám 40 procent účasti v posádkách zajišťují nemocniční lékaři, kteří si k nám v uvozovkách chodí přivydělat a kteří náš provoz drží. Pokud bychom chtěli být stoprocentně závislí na kmenových lékařích, tak bychom potřebovali 22 lékařů navíc,“ řekl ředitel záchranářů Jiří Mašek. Podle něj chybí lékaři jak v nemocnicích, tak v sousedních záchrankách. „Řada našich lékařů chodí ještě pomáhat pardubickým záchranářům. Zdravotnictví je hrubě personálně poddimenzované a pohybujeme se na hranici zajištění systému,“ řekl Mašek.

Plzeňský kraj

Ve Fakultní nemocnici Plzeň, v 6 krajských nemocnicích i v soukromých zařízeních chybí několik desítek lékařů a sester, a to i přesto, že v Plzni je lékařská fakulta, střední zdravotnická škola i vyšší odborná škola a zdravotnická fakulta. „V těchto dnech chybí ve FN Plzeň 45 sester a 20 lékařů, vedení nemocnice zatím nerozhodlo o zavírání či omezování zdravotnických provozů,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Nedostatek zdravotníků trápí i 6 nemocnic spravovaných Zdravotnickým holdingem Plzeňského kraje. Podle mluvčího Jiřího Kokošky nemocnice sice splňují nařízené tabulkové stavy, přesto potřebují zhruba tři desítky sester. „S přihlédnutím k očekávané fluktuaci by nemocnice letos klidně přijaly až 50 sester. Mimo sester hledáme i porodní asistentky, fyzioterapeuty i ošetřovatele a zdravotnické asistenty. Z lékařů zejména internisty, pediatry, gynekology,“ řekl.

Pardubický kraj

Zatím se v kraji kvůli nedostatku personálu nemuselo žádné oddělení uzavřít, někdy však přechodnou dobu fungují v omezeném režimu stacionáře nebo ve zdravotnických zařízeních vypomáhají lékaři z jiných nemocnic. Nejlépe je na tom Pardubická nemocnice a Chrudimská nemocnice, o něco hůře Svitavská a Litomyšlská nemocnice. Podle generálního ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda by v budoucnu mohla zdravotní péče doznat kvůli chybějícím zdravotníkům dílčích změn. „Nemyslím, že by měla oddělení zanikat, ale určitě mohou změnit svoji strukturu, třeba 24hodinovou dostupnost služeb v některých nemocnicích,“ uvedl ředitel Gottvald.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?