Přehlídka upozornila na problémy dětí s endokrinním onemocněním

30. 11. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Na problémy dětí s endokrinním onemocněním upozornila dnes přehlídka studentů Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně.


Do skupiny onemocnění patří poruchy štítné žlázy, poruchy růstu, cukrovka, obezita nebo opožděná puberta. V Česku jimi trpí desetitisíce dětí, řekli dnes odborníci z Fakultní nemocnice Brno. Nejdůležitější v léčbě endokrinních onemocnění je podle lékařů to, aby byla odhalena včas. Na důležitost prevence chtěla poukázat i dnešní módní přehlídka s názvem Příběhy dětské endokrinologie. Studenti představili modely znázorňující jednotlivá endokrinní onemocnění.

Například modely odkazující k poruše štítné žlázy se inspirovaly jejím umístěním v oblasti krku. Pro děti trpící cukrovkou vytvořili návrháři designová pouzdra na pumpy inzulínu. Protinádorovou léčbu představovaly modely ve třech fázích nemoci, od zasažení organismu, přes samotný boj s nemocí, až po úplné vyléčení. Modely kulatých tvarů, ve kterých je omezená možnost pohybu, zase představovaly obezitu.

Jednou z pacientek dětské endokrinologie je i čtrnáctiletá dívka, u které se problémy projevily kolem sedmého roku života. „Jako malá byla větší než ostatní, ale od pěti let jsem pozorovala, že téměř neroste a nepřibírá. V sedmi letech už byla skoro stejně velká jako její o dva roky mladší sestra,“ uvedla matka Hany Lenka Mácková.

Poté matka sama kontaktovala endokrinoložku. Lékaři dívce našli nádor na mozku, který nebyl zhoubný. Spolu s operací však dívce způsobil několik hormonálních poruch.

Endokrinní nemoci však nemají vliv na intelekt dětí. Dívka má v deváté třídě samé jedničky a chce se hlásit na gymnázium. „Několikrát denně beru léky, večer si také musím píchat růstový hormon. Někdy samozřejmě zapomenu, ale snažím se to dodržovat. Problém mám hlavně při cestování, například růstový hormon totiž musí být v lednici,“ uvedla dívka. Lékaři předpokládají, že bude na léky odkázaná do konce života.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?