Přelomový rozsudek může ovlivnit evropský postoj ke konci života

23. 6. 2015 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že 38letý Francouz, který je již 6 let upoután na nemocniční lůžko a přežívá ve vegetativním stavu, má být odpojen od přístrojů.




Vincent Lambert měl v roce 2008 automobilovou havárii, při které u něho došlo k vážnému, nevratnému poškození mozku. Podle lékařů se jeho stav navíc postupně zhoršuje a své okolí nevnímá. O odpojení Vincenta, který si údajně takový život nepřál, od přístrojů bojuje jeho manželka Rachel a šest z mužových osmi sourozenců. Loni se jim podařilo uspět se žádostí u francouzských soudů, proti se ale postavili Vincentovi zbývající sourozenci a rodiče. Ti se obrátili na Evropský soud pro lidská práva, protože jsou přesvědčeni, že je jejich syn pouze ochrnutý a jeho stav se může zlepšit.

„Budeme bojovat“

Štrasburský soud se nicméně postavil za rozhodnutí francouzské justice a rozhodl, že zastavení umělé výživy a hydratace pacienta nebude v tomto případě porušením Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. „Necítíme úlevu ani radost, jen jsme rádi, že se naplní manželova vůle,“ uvedla po vynesení rozsudku Rachel Lambertová, podle níž Vincent už před nehodou několikrát tvrdil, že by nikdy nechtěl přežívat jen za pomoci přístrojů.
Rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat, nicméně mužovi rodiče jsou podle jejich právního zástupce odhodlaní za synův život dále bojovat, především zpochybněním lékařského posudku o Vincentově zdravotním stavu z ledna 2014. „Rozhodnutí soudu je skandální. Zůstaneme po Vincentově boku a budeme dále bojovat,“ uvedla jeho matka Viviane.

Právní reference pro Evropu

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný. Tuto možnost rozšiřuje a upřesňuje návrh no vého zákona, který již schválili poslanci a brzy by jej měli odsouhlasit i senátoři. Vážně nemocní pacienti by například měli mít právo na udržování ve stálém spánku pomocí léků. Prezident François Hollande se loni vyslovil pro přijetí tohoto nového zákona, který má podle něj umožňovat nevyléčitelně nemocným „ukončit důstojně svůj život“.
Nejnovější verdikt štrasburského soudu bude nyní zkoumat 46 ostatních členských zemí Rady Evropy. „Může se stát v Evropě skutečnou právní referencí ke konci života,“ domnívá se francouzský právník a specialista na lidská práva Nicolas Hervieu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?