Přelomový rozsudek: soud zakázal lékárně hradit poplatky

1. 4. 2009 10:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritici proplácení regulačních poplatků v krajských zařízeních se mohou radovat. Ostravský soud se přiklonil na jejich stranu a vydal předběžné opatření, na jehož základě nesmí krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky. Je pravděpodobné, že tento rozsudek vyvolá další žaloby z řad sourkomých lékárníků...


Žalobu na zařízení podal majitel soukromé lékárny v Opavě a předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Podle něj se kraj úhradou poplatků za pacienty dopouští nekalé soutěže a poškozuje tak soukromé lékárny. Proto k soudu podal žalobu, jejíž součástí byl i návrh na předběžné opatření. A soud jeho stížnosti vyhověl.

„Je to průlomové rozhodnutí, vnímám to tak, že se soud ztotožnil s naší argumentací a nařídil předběžné opatření. Je to povzbuzení pro ostatní provozovatele soukromých lékáren, pokud se cítí ohroženi nebo existenčně ovlivněni nekalou soutěžní praktikou, aby se obrátili na soud,“ popsal proZdraví.Euro.cz Hampel.

Je přesvědčen, že lékárníci tak učiní, není ale jasné, zda budou jejich žaloby také úspěšné. „Každý soud rozhoduje jinak, individuálně, na základě předložených důkazů,“ dodal Hampel. Žalobu na nemocniční lékárnu podal před 14 dny, předběžné opatření bylo vydáno v pondělí.

Informaci potvrdil i krajský úřad, který je připraven rozhodnutí soudu respektovat. „Víme o tom a rozhodnutí krajského soudu plně respektujeme,“ uvedla pro ČTK krajská mluvčí Šárka Vlčková. Dodala, že moravskoslezští radní se tímto problémem budou zabývat už na svém středečním jednání. Přestože se v opavské nemocniční lékárně poplatky zatím proplácet nebudou, radní chtějí hledat jiné možnosti, jak pacientům třicetikorunové poplatky kompenzovat.

Předběžné opatření však není z hlediska procesního práva konečným rozhodnutím. Umožňuje pouze prozatimní úpravu poměrů, než je rozhodnuto ve věci samé. Znamená to tedy, že žalobou na ochranu proti nekalé soutěži se soud bude dále zabývat. Rozhodnutí o předběžném opatření žádným způsobem nepředjímá konečné rozhodnutí soudu.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?