Přeočkování dětí v 11 letech proti tuberkulóze platí rodiče

15. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Dítě je hned po narození vystaveno velkému množství preventivních očkování a jeho imunitní systém takové množství těžko zvládá," říká v rozhovoru pto deník Právo primářka plicního oddělení Říčany Pavla Nykodýmová...


PRIMÁŘKA PLICNÍHO ODDĚLENÍ ŘÍČANY PAVLA NYKODÝMOVÁ:

V souvislosti s některými změnami v očkovacím kalendáři a přechodem pediatrů na hexavakcínu prý dochází u novorozenců očkovaných proti tuberkulóze k častějším komplikacím.

Ano. Proto Česká pneumologická a ftizeologická společnost již od roku 2002 usiluje o posunutí primovakcinace z první poloviny roku věku dítěte na pozdější termín.

Proč odložit první vakcinaci proti tuberkulóze?

Protože jsme začali zjišťovat značné množství komplikací, například bolestivé jizvy apod. Dítě je hned po narození vystaveno velkému množství preventivních očkování a jeho imunitní systém takové množství těžko zvládá. Přitom řadu let se provádí očkování dětí v druhé polovině roku věku dítěte tam, kde je nebezpečí onemocnění infekčním zánětem jater z důvodu možnosti přenosu této infekce od matky, a ověřili jsme si tak, že u těchto dětí vznikají komplikace jen minimálně.

Nyní toto stanovisko bylo podpořeno Českou společností alergologie a klinické imunologie, která navrhla posunutí vakcinace z první poloviny roku věku dítěte na pozdější termín z toho důvodu, že v tomto raném věku dítěte nejsou imunologové schopni diagnostikovat primární defekt imunity, a pokud dítě trpí tímto stavem, hrozí po očkování i jeho úmrtí. Přitom v současné době je možnost tento defekt imunity léčit.

Kdy očkovat?

První vakcinace proti tuberkulóze by mohla být posunuta do druhé poloviny věku dítěte s výjimkou dětí, které se narodily v prostředí, kde se tuberkulóza vyskytuje.

Jak je to s přeočkováním v 11 letech?

I když přeočkování dětí v 11 letech bylo jako povinné zrušeno, mohou rodiče své děti nechat přeočkovat v kalmetizačních zařízeních, která jsou při plicních klinikách. K tomuto očkování však nyní nedostanou pozvánku, ale musí se sami objednat. Toto zařízení nejprve provede tuberkulinový test a poté odečtení testu. Pokud bude test negativní, což je obvykle asi v 80 % případů, provede se očkování a následně kontrola jizvy po tomto očkování. Tyto výkony nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a rodiče si je musí zaplatit. Stojí zhruba 400 korun.

Patří děti ve věku 10 až 20 let k ohrožené skupině?

Rozhodně, a to s ohledem na návštěvy hromadných podniků, jako jsou diskotéky, koncerty moderní hudby, popřípadě zneužívání drog apod. Statistické údaje z vyspělých zemí Evropy, kde se již několik let plošně neočkuje, ukazují na několikanásobně vyšší výskyt tuberkulózy v této věkové kategorii, než je u nás.

Co mají rodiče dělat?

V případě, že by chtěli dosáhnout posunutí první vakcinace proti tuberkulóze, měli by žádat o odložení povinného očkování svého nově narozeného dítěte z důvodů kontraindikace, která je dána tím, že v tomto věku nelze diagnostikovat vrozený defekt imunity. Důvod „odložení“ očkování je třeba řádně zdokumentovat ve zdravotnické dokumentaci zápisem. Po skončení základního očkování, které provádějí praktičtí dětští lékaři, se musí rodiče obrátit na příslušné kalmetizační zařízení, které očkování proti tuberkulóze provede.

Je vůbec očkování proti tuberkulóze účinné?

O účinnosti očkování proti tuberkulóze ve věku dětí do 14 let svědčí statistické údaje. V roce 1955 bylo hlášeno 1683 onemocnění v této věkové kategorii. Postupnou proočkovaností tento počet klesal tak, že v roce 2005 byla hlášena již jen tři onemocnění. Co se týče úmrtí, v roce 1946, ještě před zavedením povinného očkování, bylo 749 úmrtí v této věkové kategorii, v roce 1955, po šesti letech povinného očkování proti této nemoci, klesl počet úmrtí na 53 případů a za období let 1981 až 2000 zemřel jen jeden pacient.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?