Přes dva tisíce zahraničních lékařů zachraňuje nemocnice v Česku

24. 5. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
V některých krajích by se nemocnice bez posil z ciziny neobešly, upozorňuje Česká lékařská komora. Slováci, Poláci, Ukrajinci, ale i Izraelci, Albánci, Indové nebo Keňané. V českých nemocnicích nyní podle aktuální statistiky České lékařské komory působí 2129 zahraničních lékařů.


Jejich počet každý rok o něco stoupá. Například v roce 2006 v Česku ordinovalo „jen“ 1619 lékařů jiné než české národnosti.

„Takových osmdesát procent u nás působících zahraničních lékařů jsou Slováci. To je dáno hlavně podobností jazyků,“ říká prezident komory Milan Kubek. V některých krajích by se podle něj nemocnice bez zahraniční posily, zejména té ze Slovenska, už vůbec neobešly. „Týká se to Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Kdyby odtud všichni zahraniční lékaři v jeden moment odešli, nemocnice budou mít velký problém,“ řekl Kubek.

700 volných míst

Mnoho zahraničních zdravotníků, lékařů i sester, působí také v Praze. „Pracují u nás lékaři ze Slovenska, Ukrajiny, Polska a dalších východních zemí. Věnují se hlavně dětským oborům, také chirurgii a ortopedii,“ popsala mluvčí nemocnice v pražském Motole Eva Jurinová.

Ani nábor zahraničních doktorů však nedokáže zaplnit volná místa po mizejících českých lékařích, kteří odcházejí nejčastěji do Německa nebo Velké Británie. Ve srovnání s tuzemskem si tam přijdou až na pětinásobné platy.

Do ciziny každý rok zmizí asi dvě stovky českých lékařů, odhaduje komora. Doktoři pak chybí nejvíce na internách, chirurgiích nebo ARO.

Úřady práce nyní nabízejí 700 volných lékařských míst v nemocnicích, z toho čtyři stovky pozic jsou neobsazené déle než dvanáct měsíců. Podle něj navíc není Česká republika pro cizince bůhví jaké terno, na rozdíl třeba od Británie nebo Německa. „Jsme pro ně spíše tranzitní zemí. Někteří tu zůstanou natrvalo, ale většinou jen chvíli pracují a jdou dál,“ říká Kubek.

Navíc - poté, co Slovensko zavedlo v lednu loňského roku euro, se tamním lékařům zvýšily platy. „Česká mise“ už tak pro ně není tak lákavá, jako dřív.

Odcházejí hlavně mladí

Přibývá také případů, kdy do ciziny odcházejí mladí čeští doktoři hned po promoci. „Je to trend posledních dvou, tří let,“ řekl Kubek. Například loni do zahraničí odešlo 64 mladých doktorů z celkových 784 čerstvých absolventů lékařských fakult.

Nízké platy a problémy v systému atestací mladé lékaře nedávno přiměly k tomu, že začali hrozit hromadným útěkem do zahraničí, pokud se nic nezmění. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se s nimi proto na konci dubna dohodla.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?