Přes dvanáctiprocentní pokles tržeb neskončil Vulkan ve ztrátě

14. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nosným sortimentem výroby jsou kondomy, které se na tržbách společnosti podílejí zhruba ze 40 procent, asi třetinu produkce představují rukavice. Téměř 60 procent výroby Vulkanu je určeno na export...


HRÁDEK NAD NISOU (Liberecko) - Zhruba o 12 procent na 229,5 milionu korun klesly podle předběžných výsledků loňské tržby společnosti Vulkan v Hrádku nad Nisou. Hospodaření přesto skončilo zhruba osmimiliónovým ziskem. „Jde však o předběžný výsledek, který ještě může změnit audit,“ řekl včera ČTK ekonomický ředitel Marek Janča. Před rokem hospodařila firma se ziskem 151.000 korun při tržbách 261 milionů korun.

Na dvanáctiprocentním poklesu tržeb se podle Janči podílela silná koruna a také výrazný pokles odbytu zdravotnických rukavic, zaviněný zřejmě finančními problémy českých nemocnic. Janča také přiznal, že tržby klesají kvůli obchodní politice podniku, který se postupně zaměřuje na výrobu, jež přináší vyšší zisk. „Zastavili jsme například distribuci dětských šidítek do arabských zemí, při silné koruně byl kontrakt pro firmu ztrátový,“ poznamenal. Ziskové hospodaření se podle Janči daří udržet především díky vyšší efektivitě výroby a úsporám nákladů.

Vulkan je dominantním českým výrobcem kondomů a pryžového zboží z latexu. Firma má od loňského roku nového majoritního vlastníka, kterým je s 58 procenty akcií Galston Investments Limited. Kvůli špatným výsledkům došlo v prvním pololetí loňského roku k výměně vedení společnosti. Úkolem nového managementu je zlepšit zejména obchodní a marketingovou politiku.

Firma se nyní více zaměřila na prodej a propagaci, cílem je upevnit pozici Vulkanu na tuzemském trhu. Nosným sortimentem výroby jsou kondomy, které se na tržbách společnosti podílejí zhruba ze 40 procent, asi třetinu produkce představují rukavice. Téměř 60 procent výroby Vulkanu je určeno na export především do zemí východního bloku, do Itálie a Řecka. V budoucnu se chce Vulkan více zaměřit zejména na země bývalého Sovětského svazu.

Hrádecký Vulkan zaměstnává 300 lidí. Základní jmění společnosti rozhodli v závěru loňského roku akcionáři snížit z původních 178,769 milionu na 134,079 milionu korun. Tím se firma vypořádala se ztrátami hospodaření z minulých let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?