Přeskočili celé jedno století

4. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekonstruovanou budovu interny včera slavnostně otevřeli v kolínské nemocnici. Stavba stála dvě stě patnáct milionů korun. Byla bezkonkurenčně nejvýznamnější polistopadovou investiční akcí na půdě nemocnice, největší...


Pacienti interního oddělení kolínské nemocnice začnou moderní zázemí využívat již v průběhu června. V nové budově je čekají špičkové přístroje.

Kolín - Rekonstruovanou budovu interny včera slavnostně otevřeli v kolínské nemocnici. Stavba stála dvě stě patnáct milionů korun. Byla bezkonkurenčně nejvýznamnější polistopadovou investiční akcí na půdě nemocnice, největší od padesátých let. „Budova z devatenáctého století se rázem přenesla do jednadvacátého,“ zhodnotil ředitel Jan Rakušan. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer přestřihl symbolickou pásku. „Je to vždycky důvod k radosti, když vznikne další zdravotnické zařízení. Nabíjí to optimismem do budoucnosti,“ řekl Fišer. Pacienty i personál čeká v novém prostředí více soukromí. Pokoje jsou maximálně čtyřlůžkové, každý s vlastním sociálním zázemím. Místo dvou výtahů budou k dispozici tři. Celkem je na interně devadesát pět lůžek. „Stavět jsme začali v listopadu roku 2000. Náklady jsou vyšší než jsme předpokládali. Ukázalo se, že ve stropě byla dřevomorka, základy budovy byly mělké, museli jsme je podezdívat. To prodražilo stavební část. Dražší bylo i přístrojové vybavení, protože jsme z hlediska budoucí prosperity města chtěli vše co nejmodernější,“ uvedl Rakušan. V suterénu je ještě ambulantní rehabilitace. Krční, ušní a nosní, které se již do objektu nevešlo, zůstane na dětském. „Na ministerstvo zdravotnictví jsme poslali plán další obnovy nemocnice. V první řadě bychom rádi zřídili centrální příjem. Měl by být v prostorech uprostřed areálu, kde je v současné době kuchyně a prádelna. Ty bychom přemístili někam na okraj. Opravu nutně potřebuje chirurgie. Rychlost bude záviset na přílivu finančních prostředků,“ vysvětlil Rakušan. První pacienti se v interním pavilonu objeví v průběhu června a července, plný provoz začne v září.

FRANTIŠEK PRCHAL, Kolínský deník, 4.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?