Přestavba nemocnice? Nejdříve za rok

24. 2. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě stě padesát milionů korun má stát nový centrální příjem a operační sály. Krajská zdravotní a.s. na stavbu hledá peníze.


Stará chirurgická ambulance v teplické nemocnici strhnou dělníci k zemi a na jejím místě postaví moderní pracoviště teplické nemocnice.

To říkali krajští politici a vedení Krajské zdravotní a.s. v teplické nemocnici několik dnů před loňskými komunálními volbami. Zprávy o zahájení stavby v tomto roce přinesla regionální média před několika týdny. Podle informací Sedmičky ale projektanti svou práci teprve dokončují.

„V průběhu příštího roku by se měla začít stavět nová budova pro urgentní příjem a centrální operační sály,“ tvrdil krajský radní a současně předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda 14. října 2010 na stranických webových stránkách.

Teď už to ale neplatí, a proto chtěla Sedmička získat vyjádření Petra Bendy i náměstka pro správu majetku Krajské zdravotní Miloslava Řeháka. Oba se ale odmítli vyjádřit. „Měli jsme projekt a věděli jsme, že na něj máme tři sta milionů korun,“ vysvětluje to mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Plány s heliportem

V listopadu ale ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo novou úhradovou vyhlášku pro rok 2011. Je sestavená tak, aby české zdravotnictví v tomto roce na nákladech ušetřilo 2,15 miliardy korun. Při obratu Krajské zdravotní ve výši pět miliard to tedy znamená o dvě procenta menší příjem, říká mluvčí Vondra. Podle něj se jedná přibližně o sto milionů korun.

„Nyní záměr měníme a hledáme peníze, maximálně 250 milionů korun. Představenstvo bude do několika týdnů projednávat letošní finanční plán, je v něm i teplická nemocnice,“ informoval mluvčí.

Plánů na výstavbu centrálního příjmu a operačních sálů v teplické nemocnici bylo v posledních deseti letech už více. Ten nejambicióznější měl v cenách roku 2000 přijít na půl miliardy korun a počítal i s heliportem. Pro jeden ze záměrů dokonce teplický magistrát vydal v roce 2002 stavební povolení. Na stavbu žádného z nich ale nikdy nebylo dost peněz.

„Přistávací plochu pro záchranářské vrtulníky stavět nebudeme. Současný návrh, který v konečné podobě očekáváme do několika týdnů, z části respektuje řešení, které Krajská zdravotní zpracovávala v posledních dvou letech. Určitě počítáme s operačními sály a centrálními pracovišti sterilizace a akutního příjmu,“ upřesňuje Jiří Vondra.

Demolice ambulance

Nové výstavbě ustoupí prosklená chirurgická ambulance, umístěná před pavilonem F. Krajská zdravotní by tu ráda viděla dvoupatrovou budovu se zastřešeným vchodem u nově vybudovaného kruhového objezdu.

Kromě stanoviště pro sanitky bude v přízemí recepce pro příjem pacientů na internu, neurologii a chirurgii. A také centrální sterilizace. V prvním patře budou nové operační sály. „Pokud stavbu odsouhlasí představenstvo, tak můžeme záměr letos dotáhnout až k vydání stavebního povolení,“ uzavírá mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?