Přetíženost sester na ARO

7. 8. 2012 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji jako sestra v okresní nemocnici na ARO, dlouhodobě v nedostatečném počtu personálu. Ale fiktivně jsou na našem oddělení vedeny další tři sestry, zřejmě jen pro pojišťovnu, abychom mohli mít daný počet lůžek na oddělení. Jednaly jsme s primářem a hlavní sestrou nemocnice o přidání sester do služeb. Není totiž výjimkou, že sestra má ve službě na starost dva, nebo dokonce i tři pacienty, a není tudíž v jejích silách věnovat se všem tak, jak by si zasloužili," píše čtenářka.


„Zatím vše zvládáme, i když ve vysokém pracovním tempu, a to je zřejmě pro vedení podstatné. Jenže to nasazení a psychické vypětí se nedá dlouho vydržet. Vše okolo fiktivních sester nám zavání podvodem na pojišťovnu. Jak donutit vedení, aby nám přidali personál tak, jak je zákonem stanoveno?“

Na dotaz odpovídá Mgr. Kateřina Götzová

V tomto případě se může jednat jak o porušování ustanovení zákoníku práce o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, tak o porušení ustanovení o určení množství požadované práce a pracovního tempa zaměstnanců.

Doporučuji obrátit se na Státní úřad inspekce práce (www.suip.cz), který je kontrolním orgánem na úseku zaměstnanosti, dodržování a ochrany pracovněprávních vztahů a pracovních podmínek.

Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce jsou oprávněny kontrolovat u zaměstnavatelů dodržování povinností vyplývajících z právních předpisů, vyžadovat odstranění zjištěných nedostatků a ukládat pokuty.

Zaměstnanec je oprávněn (v případě podezření na porušování pracovněprávních předpisů zaměstnavatelem) podat podnět k provedení kontroly přímo na příslušném oblastním inspektorátu práce nebo prostřednictvím Státního úřadu inspekce práce.

Kontrola inspektorátem

V podnětu je důležité řádně označit zaměstnavatele, proti kterému podnět směřuje, tzn. jeho název, sídlo, IČ a místo výkonu práce, pokud je jiné než sídlo. Podnět je možné podat písemně poštou nebo elektronicky, osobně či telefonicky.

Pro případ nutnosti doplnění podnětu a zaslání informace o výsledku provedené kontroly je důležité uvést jméno podatele, doručovací adresu, telefon či jiný kontakt na podatele podnětu. Orgány inspekce práce jsou ze zákona povinny zachovávat mlčenlivost o totožnosti toho, kdo podnět podal.

Na základě podnětu je pak u zaměstnavatele provedena kontrola příslušným oblastním inspektorátem práce. Po ukončení kontroly je podateli podnětu (pokud uvedl doručovací adresu) zaslána písemná informace o výsledku spolu se sdělením, zda byly skutečnosti uváděné v podnětu kontrolou potvrzeny.

Při zjištění porušení zákona úřad ukládá zaměstnavateli nápravná opatření s termínem k jejich odstranění a ukládá pokuty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?