Převod lékařské praxe a pracovní smlouva sestry

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Můj šéf převedl svou lékařskou praxi (fyzická osoba) na lékařku – společnost s r. o. Byla jsem ujištěna, že budu převedena také, bez nové pracovní smlouvy. Je takový postup možný? Co mohu požadovat od nového a současného zaměstnavatele, abych nezůstala bez zaměstnání?




V případě převodu lékařské praxe z fyzické osoby na právnickou osobu je nejdůležitější určení, jakým způsobem byl tento převod proveden. Zpravidla k převodu lékařské praxe dochází formou kupní smlouvy nebo smlouvy o koupi závodu. V případě, že praxe byla převedena formou kupní smlouvy, dochází k převodu pouze movitých věcí, ale nikoli již závazků jako takových. Dosavadní závazky, mezi něž patří i pracovní smlouvy, ale také smlouvy s dodavateli apod., zanikají. Převod kupní smlouvou se právě z těchto důvodů často neaplikuje. Pokud dojde k převodu lékařské praxe smlouvou o koupi závodu, přechází závod jako věc hromadná, a jde tedy o převod jak hmotného, tak nehmotného majetku a tím i zaměstnaneckých a dodavatelských smluv. Ve Vámi uváděném případě proto předpokládám, že k převodu dochází smlouvou o koupi závodu a Váš pracovní poměr nezaniká a nadále trvá. Není tak nutné ani uzavírat novou pracovní smlouvu.
Koupě závodu se považuje za převod činnosti zaměstnavatele. Původní a nový zaměstnavatel jsou tak povinni vůči Vám splnit informační povinnost vycházející ze zákoníku práce, konkrétně § 338 a násl. Tedy jsou povinni Vás ve lhůtě 30 dnů přede dnem nabytí účinnosti převodu práv a povinnosti informovat o tomto převodu; zejména jsou povinni Vám oznámit datum tohoto převodu, důvody převodu, právní, ekonomické a sociální důsledky převodu pro Vaši osobu a připravovaná opatření ve vztahu k zaměstnancům. V případě tohoto převodu tak Váš pracovní poměr nezaniká, jen se změní označení zaměstnavatele.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?