Převodu Bulovky na Prahu brání ekonomika nemocnice

25. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní město Praha by rádo převzalo Fakultní nemocnici Na Bulovce pod svou správu. Než se tak ale stane, bude třeba vyřešit její špatnou finanční situaci. Nemocnice má v současnosti nesplacené závazky téměř půl miliardy korun a navíc by potřebovala investice v řádech dalších miliard korun.


Fakultní nemocnice Na Bulovce se již delší dobu potýká s finančními problémy, kromě jejích nesplacených závazků ve výši cca 450 milionů, jí trápí i všeobecná zanedbanost na straně investic. Ministerstvo však pro příští rok neplánuje investovat do FN Na Bulovce ani korunu, což záměr Prahy značně komplikuje.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody by zanedbaný areál Bulovky vyžadoval několikamiliardovou investici, kterou si však v současnosti město nemůže dovolit. Podle primátora se tak rozhodnutí o převzetí nemocnice oddaluje.

„Všechno je věc dalšího jednání, protože Bulovka a její řešení je otázka, která má v sobě velký ekonomický aspekt. Prostředky, kterými byla Bulovka podfinancována, jsou veliké,“ poznamenal Svoboda.

Šťastný: Pomoci by mohl soukromý kapitál

Dlouhodobým zastáncem myšlenky převodu Bulovky na Prahu je i poslanec za ODS Boris Šťastný, který je současným šéfem magistrátního zdravotního výboru. Podle něj by se problém mohl vyřešit vstupem soukromého kapitálu prostřednictvím PPP projektu.

Soukromník, který by se odhodlal nyní do nemocnice investovat, by později dostával z nemocnice zisk. V současnosti je v Praze pěti fakultních nemocnic, což je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) pro milionovou Prahu příliš.

Ministerstvo připravilo plán na redukci počtu fakultních nemocnic v Praze. Tento statut by měla ztratit právě FN Na Bulovce a dále Fakultní Thomayerova nemocnice – stanou se z nich běžná zdravotnická zařízení.

Praha chce získat vliv na zdravotnictví

Na magistrátu už se o převodu Bulovky mluví řadu let. Radním vadí, že nemají možnost ovlivňovat pražské zdravotnictví, protože město nevlastní žádné velké zdravotnické zařízení, a to přesto, že v případě Bulovky vlastní řadu jejích budov a do jejich údržby investuje ročně desítky až stovky milionů.

Další miliony, které za normálních okolností dodává do rozpočtu nemocnice ministerstvo, by po převodu muselo platit město.

Praha patří mezi bohaté metropole, ale investice ve výši 2-4 miliard korun, které by nemocnice podle primátora vyžadovala, zkrátka není v jejích současných možnostech. Podle něj zájem města o převzetí Bulovky trvá.

„Ale pokud nebude vyřešena ekonomická otázka kolem Bulovky třeba i v nějakém dlouhodobějším horizontu, město v současné situaci nemůže říct: Ano, já bych bylo schopno to převzít a vzít to celé na sebe,“ dodal Svoboda.

Ministerstvo potvrdí převod Bulovky na město jen v případě, že Praha zajistí stabilizaci nemocnice a její další rozvoj. Pokud si město Bulovku nepřevezme, stane se z ní běžná nemocnice v majetku státu, jen nebude fakultní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?