Převoz přístrojů z úrazovky ohrozí pacienty

17. 12. 2008 15:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři Úrazové nemocnice jsou rozhodnuti podat trestní oznámení v případě, že se začnou ze zařízení stěhovat přístroje do Fakultní nemocnice Brno. Ředitelé nemocnic totiž podepsali smlouvu o převodu movitého majetku. „Podle právníků, které jsme oslovili, je smlouva o převodu majetku neplatná. Dokud probíhá legislativní proces, není možné s majetkem manipulovat,“ tvrdí ale pro Zdraví.Euro.cz šéfka odborů Lenka Doležalová...


Máte informace, kdy má k převozu přístrojů dojít?

Náš nový ředitel nás v pátek informoval, že smlouvu o převodu majetku Úrazové nemocnice na Fakultní nemocnici Brno už podepsal a že současně podepsal smlouvu, na jejímž základě tyto přístroje Fakultní nemocnice pronajímá Úrazové nemocnici do konce roku. Bohužel přes naši opakovanou žádost nám ani jednu ze smluv neukázal.

Domnívám se, že k fyzickému stěhování zatím nedojde, neboť jsme důrazně varovali, že by to ohrozilo zdraví a životy pacientů v nemocnici. Ale je pravda, že v jednom rozhovoru pan ministr uvedl, že přístroje odveze během několika dnů.

Kdy chcete trestní oznámení podat?

Pokud začne skutečné stěhování přístrojů, podáme okamžitě trestní oznámení, neboť dokud nemocnice funguje (obložnost je stále vysoká, počty přijímaných pacientů neklesají a v Brně ani není kam pacienty přesunout), všechny přístroje uvedené v seznamu potřebujeme k řádné péči o pacienty. Co udělá policie, nemohu předvídat, jen doufám, že zasáhne.

Jak by se situace podle Vás měla řešit?

Podle právníků, které jsme oslovili, je smlouva o převodu majetku neplatná. Dokud probíhá legislativní proces, není dle jejich vyjádření možné s majetkem manipulovat. Já osobně si myslím, že nejrozumnějším řešením je, aby oba ředitelé od smlouvy ustoupili.

Senát dal úrazovce zelenou, pravděpodobně tak připadne městu. Máte představu, kolik lékařů odejde do nového centra v Bohunicích?

O odchodu ještě uvažují asi tři až čtyři lékaři, někteří bez atestace, ale ani ti ještě nejsou definitivně rozhodnuti.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?