Prezident Obama chce státní zdravotní pojišťovnu

24. 7. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama předstoupil po půlroce své vlády s odvážným návrhem na reformu zdravotnictví. Jeho hlavním cílem je zavedení státní zdravotní pojišťovny, ke které by mělo přístup i všech 47 milionů dosud nepojištěných Američanů...


Tento návrh však ostře odmítají republikáni s tím, že znevýhodňuje soukromé zdravotní pojišťovatele. Podle Obamy jde ale právě o zavedení čistějšího konkurenčního prostředí, které „dovolí soukromým pojišťovnám jednat čestně.“ Naráží tak především na příliš drahé léky základních potřeb.

Přestože popularita prezidenta i důvěra v jeho administrativu klesá, Obama sází právě na „podporu lidí, kteří musejí vidět, kolik v době krize stojí nečinnost“.

Vládní podpůrné plány sice zemi ještě více zadlužují, podle prezidenta je ale nutné rychle zasáhnout, když „výdaje na zdravotní péči dnes představují 17,6 procenta HDP“. Obamův tým ujistil, že nehodlá prosazovat plán, který by zemi ještě zvýšil deficit nebo nesplňoval funkci „kontrolora cen léků“.

Podle Kongresového úřadu pro rozpočet má legislativa navržená Sněmovnou reprezentantů zatížit rozpočty na deset let o 240 miliard dolarů.

E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?