Prezident odsoudil lékaře: je to nepřijatelné vydírání

3. 1. 2011 7:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus si ve svém novoročním projevu vzpomněl i na lékaře: bohužel ne příliš v lichotivém světle. Odsoudil odborářskou akci Děkujeme, odcházíme a označil ji za nepřijatelné vydírání.


Velmi konkrétní a poměrně útočný. Tak mnozí označují novoroční projev prezidenta Václava Klause. V něm odsoudil všechny nespokojené lékaře s tím, že úprkem do ciziny porušují občanskou solidaritu a společnost vydírají.

„Občanskou solidaritu vnímejme v co nejširších souvislostech. A držme při sobě. Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet „za lepším“ do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání,“ dal Klaus jasně najevo, co si o akci myslí.

Zároveň připomněl známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka: „Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš!“ Podle Klause platí i v dnešním světě mobilů a internetu.

Engel: odchody lékařů jsou opodstatněné

Lékaři na Klausovu kritiku okamžitě zareagovali a líbit si ji příliš nenechali. Podle předsedy Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (Lok-SČL) Martina Engela důvody odchodu lékařů z nemocnic existují a jsou čím dál znatelnější.

„Nabídky ze zahraničí jsou lákavé, před tím nejde zavírat oči a jestli někdo někoho vydírá, tak to je český stát nás lékaře špatným ohodnocením,“ doplnil Engel. To, že prezident Klaus ve svém novoročním projevu zmínil problém odchodu profesních skupin do zahraničí, přestože jmenovitě lékaře nezmínil, podle Engela znamená, že Klaus situaci vnímá jako závažnou.

Bude lépe

Klaus v projevu vyjádřil i naději v lepší zítřky. Podpořil současnou Nečasovu vládu a zdůraznil, že reformy jsou zcela nezbytné. Jeho předchůdce však o den později v předtočeném interview nadšení mírnil.

„Za třináct let, co jsem byl v úřadě, jsem poznal hodně ministrů zdravotnictví a ministrů práce a sociálních věcí. Všichni při prvním rozhovoru se mnou hovořili o plánované reformě zdravotnictví, důchodové a podobně,“ upozornil Václav Havel v České televizi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?