Při operaci zákalu jsou lidé ochotní připlatit za lepší čočku

12. 4. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet operací šedého zákalu formou výměny čočky, které provádějí lékaři v Krajské nemocnici v Liberci, se v posledních letech výrazně zvýšil. Nyní je jich kolem 2000, v roce 2007 to přitom byla pouze zhruba polovina, řekl novinářům primář očního oddělení Petr Bulíř.


Zákrok hradí zdravotní pojišťovny. Od začátku dubna však nemocnice pacientům nabízí i možnost připlatit si za kvalitnější implantát. Podle Bulíře o to mají pacienti zájem už od začátku letošního roku.

Možnost připlatit si za lepší čočku umožnila změna legislativy. Lidé, kteří do dubna žádali implantát kvalitnější, museli zaplatit i celý zákrok. Ten jim nyní zdravotní pojišťovna proplatí. Pacienti pak z vlastních peněz uhradí pouze nadstandardní čočku. Běžnou lidem pojišťovna proplácí.

„O nadstandardy byl vždycky zájem a pacienti, přestože si museli hradit celý výkon, si jej hradili,“ řekl primář. Z loňských zhruba 2000 operací to ale byly jen asi dvě desítky zákroků. Zájem pacientů se výrazně zvýšil letos, kdy se začalo o možnostech připlatit si za lepší čočku hovořit a lidé se o této možnosti více dozvěděli.

„Tím, jak se celý fenomén začal medializovat, pacienti už vědí, že existují nějaké nadstandardní implantáty, a mají zájem si do oka dát něco lepšího, než je ten standard,“ potvrdil Bulíř, který počítá s tím, že letos se počet operací, při nichž lidé dostanou čočku kvalitnější, výrazně zvýší. Lékaři v Liberci nyní takovýto zákrok provádějí zhruba jeden za dva dny.

Počtem operací šedého zákalu patří liberecká nemocnice v Česku k nadprůměru. Zákroků její lékaři provedou více i než v některých pražských univerzitních nemocnicích. Tři čtvrtiny operovaných se šedým zákalem v Liberci jsou lidé starší 65 let, kteří mají problémy kvůli věku. Druhů šedého zákalu je ale víc. Někteří lidé se s touto nemocí zraku narodí, u jiných může vzniknout v důsledku poranění oka.

Kompletní ceník za kvalitnější čočky nemocnice zveřejnila na svém webu. Za čočku, která napravuje astigmatismus, si pacienti připlatí 6000 korun. Čočka, která po operaci umožňuje bez brýlí vidět do dálky i do blízka, stojí 17.000 korun. Čočka, která kombinuje obojí, je za 24.000 korun. Nejmenší doplatek, 2000 korun, lidé dají za čočku se žlutým filtrem. Na rozdíl od běžné nemění výkon ani za zhoršených světelných podmínek.

Podle Bulíře jsou ale velmi kvalitní i běžné čočky hrazené zdravotními pojišťovnami. V některých západoevropských zemích si za stejné musejí pacienti připlácet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?