Při ošetření na Slovensku je lépe obrátit se na velké nemocnice

2. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Především na velké nemocnice a polikliniky by se měli obracet občané Česka, kteří při cestě na Slovensko potřebují lékařské ošetření. Mezistátní smlouva o úhradě nutné a neodkladné péče, která platí od 1. dubna, není totiž ještě zažita, a tak v menších a soukromých zařízeních by se mohli setkat s požadavkem, aby zaplatili...


Praha - Řekl to včera výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

„Smlouva garantuje nutnou a neodkladnou péči včetně dopravy, zdravotnické záchranné služby, léků a zdravotnických prostředků předepsaných a vydaných na Slovensku, a to za stejných podmínek jako občanům Slovenska. Za tuto péči občan nic neplatí,“ uvedl.

Pokud si musí občan koupit léky nebo zdravotnické prostředky na předpis, náklady hradí v plné výši. Doklad o platbě předloží po návratu své pojišťovně k proplacení.

„Doporučujeme našim pojištěncům, aby se při návštěvě lékaře na Slovensku vždy prokázali průkazem pojištěnce a za poskytnutou zdravotní péči, a to s odvoláním na mezistátní smlouvu, v žádném případě neplatili v hotovosti. Pokud by přesto museli zaplatit, měli by po návratu se svou pojišťovnou projednat další postup. Pojišťovna jim ale může uhradit péči jen do výše, kolik by stála v tuzemsku,“ dodal Gajdáček.

Hradecké noviny, 30.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?