Při předávání pacientů do nemocnic podle komise nikdo nechyboval

3. 7. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
U sporných případů předávání pacientů pražské záchranky do nemocnic v hlavním městě v minulém týdnu podle odborné komise nikdo nepochybil. Události jsou prý mediálně zkreslené, lidé nebyli v přímém ohrožení života a zdravotníci učinili vše, co měli.


Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) bude přesto jednat s pražským primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09), řekl novinářům po jednání komise nezávislých odborníků. Ministr také chce na několik hodin „pracovat“ v dispečinku záchranky a vyjet se záchranáři, aby se sám přesvědčil, jak vše funguje.

Pražští záchranáři si minulý týden stěžovali, že v noci na středu vozili jednoho pacienta po Praze dvě hodiny. Stejně dlouho jim prý trvalo v neděli umístění agresivního a patrně intoxikovaného pacienta. Problém byl podle nich opakovaně s Nemocnicí na Bulovce, ředitelka to však odmítla.

Ředitelé pražských nemocnic obvinili šéfa pražské záchranné služby a senátora zvoleného za ODS Zdeňka Schwarze, že problém s umísťováním pacientů do nemocnic zkresluje a dělá si reklamu před podzimními volbami. Podobný názor vyjádřil dnes také ministr.

Schwarz ostře odmítl, že by záchranka případy mediálně zkreslovala, nebo že by si dělal předvolební kampaň. Zvažuje prý, zda se neobrátit na soud. „Stále nevysvětlili, proč pacienty dvě hodiny nikdo nepřijal, komisi jako by to nezajímalo a nikdo neřeší, že byl porušen zákon,“ řekl ČTK Schwarz.

„Komise zaujala jednoznačné stanovisko, že mediální prezentace případů neodpovídala skutečnému poskytování zdravotní péče,“ řekl dnes předseda odborné komise a děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo. „Spolupráce lékařů na straně záchranné služby a nemocnic byla v zájmu pacienta a dle názoru komise bez pochybení,“ dodal.

Ministr ubezpečil občany, že jejich obavy, zda je v nemocnici přijmou, nevyplývají z reality. Zdravotníci jsou připraveni se o ně postarat.

Po zveřejnění případů v médiích Němeček uvedl, že bude žádat potrestání případných viníků, komise ale žádné nezjistila. Potvrdil, že jeho „styčným důstojníkem“ pro řešení problémů záchranky zůstává náměstek Josef Vymazal, kterému naprosto věří. Vymazal svolá jednání zástupců center pro léčení mrtvice a záchranářů, chce mluvit o možném navýšení kapacit. Ministr by chtěl také vyjednat se zdravotními pojišťovnami navýšení počtu akutních lůžek v Praze. V minulých letech se rušila, teď prý chybějí.

Praha by podle Němečka měla vytvořit metropolitní plán zdravotnictví, podle Schwarze ale celopražská pravidla zdravotnictví není třeba tvořit. „Stačí, když se budou dodržovat zákony, metodika a předpisy,“ řekl.

Podle ministra jsou s přebíráním pacientů od záchranky problémy jen v Praze, jinde ne. Komunikaci pražské záchranné služby a nemocnic má zlepšit elektronický systém, po obnově prý funguje už dobře. Ministr také chce, aby pražské nemocnice vybudovaly urgentní příjmy. Hodlá na to získat evropské peníze, síť by mohla být vytvořena do roku a půl.

Zprávy o potížích s předáváním pacientů se dostaly do médií letos na jaře. Od té doby podle statistik záchranářů komplikací ubylo. Ministerstvo totiž nařídilo svým nemocnicím v Praze, že pacienty musí převzít ta nejbližší. Ke stejnému postupu vyzvalo ostatní pražské a středočeské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?