Při zvýšeném příjmu vitamínu A hrozí zlomeniny kostí

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří konzumují velké množství vitamínu A v jídle a/nebo formou multivitamínu se vystavují většímu riziku zlomeniny kyčlí. Tvrdí to studie publikovaná v časopisu New England Journal of Medicine...


Vědci porovnávali sérové koncentrace retinolu a beta karotenu u 2322 zhruba padesátiletých mužů. Od roku 1970, kdy studie začala, se u tohoto vzorku mužů vyskytla v 266 případech fraktura kostí.


„Výrobci by měli snížit množství vitamínu A v multivitamínových tabletách a jídle, jako jsou například cereálie doplněné vitamíny.“

Karl Michaëlsson, University Hospital in Uppsala

Po rozdělení vzorku všech pozorovaných pacientů do pěti skupin podle různých množství retinolu a beta karotenu v jejich krvi vědci zjistili, že u mužů s nejvyšší sérovou koncentrací retinolu se vyskytovaly zlomeniny zhruba dvakrát častěji. Korelace byla zvláště silná mezi množstvím retinolu a počtem zlomenin kyčlí. Množství beta karotenu s počtem zlomenin nekorelovalo.

Mnoho multivitamínových přípravků obsahuje až 5000 I.U. vitaminu A. V USA je doporučená denní dávka vitaminu A stanovena na 2300 až 3000 I.U., maximální denní bezpečná dávka je 10 000 I.U. „Tato horní hranice by měla být snížena. Výrobci by také měli snížit množství vitamínu A v multivitamínových tabletách a jídle, jako jsou například cereálie doplněné vitamíny,“ říká spoluautor studie Karl Michaëlsson z University Hospital ve švédské Uppsale.

Související odkazy:

NEJM: Serum Retinol Levels and the Risk of Fracture (abstract)

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?