Příbramská nemocnice dokončila modernizaci za miliardu korun

29. 4. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Příbram dokončila stavbu nového pavilonu C s centrálním příjmem, operačními sály a sterilizací, anesteziologicko-resuscitačním oddělením a jednotkou intenzivní péče. Pavilon je součástí rozsáhlé modernizace za téměř miliardu korun.


Podstatně zlepší podmínky poskytované péče, řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada.

„Modernizace přinese zlepšení pro všechny, nejvíc ji ale budou vnímat provozní zaměstnanci,“ dodal. Větší komfort zatím pocítí jen pacienti, kteří v nemocnici podstoupí operaci nebo neambulatní ošetření. V nové budově je 12 lůžek ARO a pět JIP chirurgie.

Kromě pavilonu C vznikl jako součást této etapy modernizace i nový pavilon F, v němž je mimo jiné oddělení hematologie, lékárna a onkologický stacionář.

Stavba těchto dvou objektů stála 980 milionů korun. Nemocnice je hradila z úvěru 680 milionů korun, z výnosů prodeje svých dceřiných společností a z dotace Středočeského kraje, který je jejím zřizovatelem.

Příbramská nemocnice má zhruba 540 lůžek akutní péče. Většina z nich se nachází ve starém bloku z 50. let minulého století. Pokoje tam jsou šestilůžkové, pro všechny je společné sociální zařízení na chodbě. První část tohoto objektu se začne podle Holobrady přestavovat už letos.

Vzniknou dvoulůžkové nebo třílůžkové pokoje, každý bude mít samostatný záchod a sprchu. Náklady první etapy jsou kolem 200 milionů korun. Část by měla být hrazena z unijního regionálního operačního programu a zbytek z úvěru.

Středočeský kraj má pět oblastních nemocnic. V příštích třech letech do nich chce investovat 1,5 miliardy korun. Pětina investic by mohla být hrazena z EU, 20 až 30 procent z rozpočtu kraje a zbytek z úvěru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?