Příbramská nemocnice má nový CT přístroj za 13 milionů korun

3. 10. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská nemocnice si pořídila nový počítačový tomograf (CT) za 13 milionů korun. Přístroj získala díky dotaci ministerstva zdravotnictví v rámci projektu dovybavení iktového centra. ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Monika Boušková.


Nové zařízení bude nemocnice využívat nejen k diagnostice cévních mozkových příhod, ale i pro další vyšetření. Přístroj má snímací pole, které je složeno z 80 řad detektorů. Původní CT, které nemocnice využívala dosud, má tyto řady jen čtyři.

Zařízení je vybaveno mnoha specifickými programy a je možné ho využít pro vyšetření mozku, neurologických onemocnění, v rámci traumatologie, k vyšetření břicha, pánve, srdce, plic, zažívacího traktu a v mnoha dalších případech.

Co se týče mozku, dokáže specifický program přístroje kromě komplexního vyšetření v případě ischemických změn současně vytvořit mapy zásobení mozku krví a pomůže určit přesný rozsah a lokalizaci tkáně, která je již nenávratně poškozena, a tkáně, kterou lze zachránit.

CT je vybaveno také kardiologickým modulem. Díky němu přístroj zvládne pomocí EKG takzvaně „zastavit“ srdce a zobrazit jeho jednotlivé oddíly kontrastní látkou aplikovanou do žíly pacienta. Nových možností nové CT nabízí celou řadu včetně virtuálních endoskopických vyšetření dýchacích cest nebo zažívacího traktu.

Přístroj je vybaven inteligentním systémem pro redukci záření - v rámci vyšetření je redukována dávka rentgenového záření bez poklesu kvality zobrazení, a to až o 75 procent oproti původnímu přístroji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?