Příbramská nemocnice otevřela lůžkové oddělení paliativní péče

1. 3. 2019 8:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská nemocnice otevřela lůžkové oddělení pro paliativní péči. Nové prostory vybudovala ve třetím patře pavilonu interních oborů. Kapacita je 16 lůžek, příjem pacientů začne 13. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při otevření oddělení uvedl, že 70 procent lidí stále umírá v nemocnicích a podobných oddělení je nedostatek. Rozvoj péče o nevyléčitelně nemocné a umírající pacienty je podle něj jednou z priorit ministerstva.


"Snažíme se zaměřit na vzdělávání lékařů v oblasti paliativní medicíny," řekl Vojtěch Pomoci by měl pětiletý program pro lékaře financovaný z Evropské unie, který začal v loňském roce. Vzdělávání je podle ministra důležité, aby lékař věděl, kdy už dosavadní léčba ztrácí smysl a kdy je třeba nasadit paliativní péči a pacientovi ulevit.

Oddělení v příbramské nemocnici se snaží přiblížit domácímu prostředí, k dispozici jsou i nadstandardní pokoje. Výstavba včetně vybavení vyšla na 30 milionů korun, kraj na to nemocnici poskytl dotaci. Na oddělení bude zaměstnáno 12 lidí, část musela nemocnice nově přijmout.

O umístění je už nyní velký zájem. Podle hlavní sestry Ivany Králíčkové se nepočítá s tím, že by pacient na oddělení strávil delší dobu, třeba půl roku. Poukázala na to, že jeho stav se může i zlepšit, v takovém případě bude přemístěn na jiné lůžko. "Nechceme, aby se nám oddělení zaplnilo lidmi, kteří mohou být ještě v léčebně dlouhodobě nemocných," uvedla.

Výhodu vidí Králíčková v tom, že hospicová lůžka fungují jako součást nemocnice. Při výpadku personálu mohou vypomoci lidé z jiných oddělení. "Ta součinnost je mnohem lepší a organizace práce je snazší. Nemocnice si navíc pacienty může generovat sama a hned si uvolní akutní lůžko," podotkla. Podobná oddělení v nemocnicích jsou podle ní jen v Praze, Jihlavě a Jindřichově Hradci, ve středních Čechách vzniklo nové oddělení paliativní péče také v nemocnici v Kutné Hoře.

V příbramské nemocnici ročně zemře 580 až 600 lidí, nejvíce na interních odděleních. V roce 2014 zařízení zprovoznilo sociální odlehčovací lůžka a o dva roky později domácí péči a následnou rehabilitační péči. V roce 2017 zahájila provoz paliativní poradna a ambulance. Letos chce nemocnice rozšířit domácí péči o hospicovou péči a otevřít poradnu pro pozůstalé.

Ve Středočeském kraji nabízí ambulantní péči v oboru paliativní medicíny 21 poskytovatelů zdravotních služeb, lůžkovou specializovanou paliativní péči provozuje pět poskytovatelů. Vedle příbramské a kutnohorské nemocnice je to Hospic Dobrého pastýře, Oblastní spolek Českého červeného kříže Mladá Boleslav a společnost MEDI HELP. Hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) novinářům řekl, že paliativní péči chtějí věnovat pozornost i ostatní krajské nemocnice ve středních Čechách. "Je zapotřebí, aby lidé, kteří jsou v terminálním stádiu, odešli za podmínek, které jsou důstojné," dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?