Příbramská nemocnice se topí ve velkých dluzích

10. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikami Příbram se topí v dluzích. Peníze zbývají na nákup léků, na platy lékaři musí počkat. Situaci se snaží urychleně řešit kraj...


„Kritická situace nás nutí hledat okamžité řešení. Snad se podaří zachránit ji před krachem,“ uvedl středočeský krajský hejtman Petr Bendl (ODS) při páteční návštěvě nemocnice. Cestou z bludného kruhu by podle něho mohlo být sloučení nemocnic.

Příbram má totiž specifikum - dvě nemocnice na jedno město. V mnohých oborech se překrývají a přetahují si pacienty. Diskuse o sloučení probíhala neúspěšně deset let. Nemocnici Příbram-Zdaboř zřizovalo ministerstvo zdravotnictví a Nemocnici s poliklinikami Příbram, která má potíže, okresní úřad.

Ministerstvo připravo valo sice sloučení, ale nakonec se rozhodlo přenechat je novému zřizovateli, jímž je od letošního roku krajský úřad. „Necelých čtyřicet dní po převzetí nemocnic se nám jedna prakticky složila. Jediným řešením by mohlo být urychlené sloučení obou a zrušení překrývajících se služeb,“ řekl hejtman.

Tento návrh vzešel podle něho z páteční diskuse mezi představiteli kraje a řediteli nemocnic. Ti by měli společně do 14 dnů připravit návrh, jak by mohlo spojení proběhnout. Krajští zastupitelé by jej projednali 5. března.

Nemocnice s poliklinikami Příbram se nyní potýká s dluhem ve výši 111 miliónů korun a ten se každý měsíc o 3,5 miliónu zvedá. Nejvíc dluží dodavatelům léků.

„S největším dodavatelem léků jsme se dohodli na splátkovém kalendáři, stačí ale, aby jeden z dalších věřitelů podal návrh na konkurs, a banka nám obstaví účty,“ posteskl si ředitel nemocnice Jaroslav Kaluš.

V lednu dostali lékaři platy s týdenním zpožděním, v únoru budou muset na peníze počkat minimálně tři týdny. Za takové situace je logické, že stoupá nervozita.

„Moc nadšení nejsme, ale jsme tu pro lidi. Zatím to tak všichni chápeme,“ uvedl zdejší lékař, který si s ohledem na probíhající změny nepřál být jmenován. Odpovědnost za současnou neutěšenou situaci v příbramské nemocnici nese podle hejtmana ministerstvo zdravotnictví.

„Nezačalo se kritickou situací zabývat včas. Počkat, až problém přejde na kraj, považuji za trestuhodné,“ uvedl hejtman. Možnost, že by nemocnice začala rozprodávat svůj majetek, považuje hejtman za krátkodobé a nekoncepční řešení.

MARIE HEŘMÁNKOVÁ, Právo, 10.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?