Příbramská záchytka bude možná zatím fungovat jen o víkendech

28. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská protialkoholní stanice, která má být otevřena v nových prostorách na Zdaboři, bude možná zpočátku fungovat jen o víkendech. Město dlouhodobě nemohlo sehnat lékaře, kteří by v zařízení sloužili. Nyní se mu přihlásily první tři lékařky, na plný provoz záchytky to ale ještě nestačí.


Novinářům to řekla místostarostka Alena Ženíšková (ANO).

„Potřebujeme minimálně pět lékařů na to, aby byl zajištěn plný provoz,“ uvedla Ženíšková. Prostory jsou podle ní připraveny a zdravotnický personál je také zajištěn. Zbývá ještě záchytnou stanici zaregistrovat jako zdravotnické zařízení. Místostarostka předpokládá, že registrace bude nejpozději do měsíce hotova.

Záchytná stanice v Příbrami v minulosti sídlila v nevyhovujících prostorách, nyní bude v areálu oblastní nemocnice. Její zprovoznění se ale stále odkládalo. Ženíšková se kvůli chybějícím lékařům obrátila se žádostí o pomoc na příbramskou nemocnici a se zástupcem ředitele Tomášem Hadžegou si vyjasňovali podmínky finančního ohodnocení i počty lékařů. Prostřednictvím poptávky v krajské nemocnici se podařilo získat dvě lékařky, třetí se přihlásila přímo na městské centrum sociálních a zdravotních služeb.

Příbramská protialkoholní stanice bude žádat kraj o dotaci 1,5 milionu korun na provoz. Celkové roční náklady na provoz jsou odhadovány na čtyři miliony korun. Provozní doba je plánována od 19:00 do 07:00, případně od 20:00 do 08:00, konečné rozhodnutí padne po dohodě s lékaři. Kapacita je deset lůžek, přičemž jsou oddělené místnosti pro ženy a pro muže. Kromě lékařů, kteří budou zaměstnáni na dohodu o pracovní činnosti, budou na stanici sloužit zdravotní sestry a sanitáři. Mimo provozní dobu bude fungovat pohotovostní služba s lékařem, sanitářem i zdravotníkem na telefonu.

Ve středních Čechách jsou protialkoholní stanice ještě v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj jim každoročně přispívá na provoz, další peníze přidávají obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?