Příbramští zastupitelé schválili kontroverzní prodej polikliniky

20. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramští zastupitelé přes odpor části veřejnosti schválili kontroverzní prodej 1. polikliniky. Proti záměru se bouří lékaři a někteří místní lidé, soutěž podle nich provázely pochybnosti. Okolnosti chystaného prodeje prověřuje policie. Radnice kritiku odmítá.


Hlasování zastupitelů sledovala asi stovka lidí. Někteří drželi transparenty s hesly namířenými proti radnici a jednání přerušovali pískotem, dupáním a nesouhlasnými výkřiky. „Jste zloději, okrádáte občany města Příbrami. Špinavá koalice. Defenestraci. Je to fraška!“ křičeli.

Představitelé radnice veřejnost často okřikovali, vzájemné slovní výpady se pak ještě vyostřily. Atmosféra zhoustla i poté, co vedení města nedalo slovo jednomu z neúspěšných uchazečů Jindřichu Vařekovi z firmy Ravak. „Nenechám si vyhrožovat. Můžete mi zapálit chatu. Můžete mi zapálit auto,“ prohlásil během konfliktu místostarosta Ivan Šedivý (ODS).

Proti prodeji se postavili zástupci TOP 09, Příbramáků pro Příbram a KSČM. Představitelé ODS a ČSSD, kteří mají v zastupitelstvu pohodlnou většinu 17 z 25 hlasů, byli naopak pro. Návrh tak podpořilo 17 zastupitelů, zbylých sedm přítomných bylo proti. Jeden zástupce TOP 09 na jednání chyběl.

„S prodejem zásadně nesouhlasíme. Považujeme prodej historických budov za nepřípustný,“ uvedl zastupitel za TOP 09 Václav Švenda. Jeho spolustraník Jan Cikler dodal, že nechápe, proč se město zbavuje „slepice, která snáší zlatá vejce“. „Překvapuje mě, že komunisté se chtějí chovat tržněji než ODS,“ namítl. Pozastavil se také nad důvěryhodností firmy, která v soutěži na prodej zvítězila.

Část příbramských opozičních zastupitelů se dnes také kvůli prodeji neúspěšně pokusila odvolat vedení radnice. Návrh ale nenašel dostatečnou podporu. „Hanba! Fuj! Vyveďte je!“ křičeli lidé poté, co zastupitelé neschválili ani předřazení kontroverzního bodu na úvod schůze či jeho odložení na příští jednání.

„Jste tu jen za sebe a s voliči to nemá nic společného,“ poznamenal jeden z rozhořčených občanů. Kritici radnice drželi během hlasování transparenty s nápisy jako „Městský majetek není na hrazení dluhů radnice!“, „Proč rozprodáváte, co vám nepatří?“, „Co prodáte příště?“ či „Neprodávat, spravovat!“.

Podle zastupitele za KSČM Zbyňka Havelky (KSČM) by se radnice měla zabývat protestní peticí, která byla dnes doručena městskému úřadu. Proti prodeji se v ní vyslovilo 4329 lidí a proti případnému rušení zdravotnického zařízení 1797 signatářů.

Do soutěže na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla plzeňská firma Triticum. Dvě z neúspěšných firem, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje.

Lékaři se obávají toho, že budou muset své ordinace vyklidit, až skončí tříletá podmínka zachování účelu budovy. Prodeji se podivuje i příbramská opozice. Nechápe, proč se město budovy zbavuje, když podle dostupných údajů hospodaří dobře. Nelíbí se jí také to, že s ní údajně záměr dopředu nikdo neprojednal.

Starosta Josef Řihák (ČSSD) prodej polikliniky obhajuje. Vybírané nájemné podle něj nestačí ani na běžnou údržbu, objekty je navíc nutné zrekonstruovat. Opozice ale namítla, že nájemné na poliklinice je zbytečně nízké a činí pouze 24 korun za metr čtvereční měsíčně. Podle nich není nic snazšího než nájem zvýšit, lékaři by s tím údajně souhlasili. Zdravotníci tvrdí, že si platí sami energie, vodu, teplo i úklid a radnice podle nich do budovy příliš neinvestuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?