Přibývá obézních školáků pubertálního věku

7. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Otylých dětí neustále přibývá. Jejich potíže nejsou způsobeny žádnou jinou nemocí, jen tím, že jsou velkými jedlíky," řekl správce ozdravovny Martin Šámal. Mezi pacienty se běžně objevují čtrnáctiletí školáci s váhou přes 90 kilogramů...Děti se po návratu do domácího prostředí vrátí k původnímu jídelníčku, což vede k tomu, že si pobyt v ozdravovně zopakují...


RADOSTÍN - Z 800 dětských pacientů, které loni přijala do péče Státní dětská ozdravovna v Radostíně u Sychrova na Liberecku, se 15 procent léčilo z obezity. Letos budou děti s nadváhou tvořit zhruba třetinu klientů ozdravovny, která má k dispozici 64 lůžka.

„Otylých dětí neustále přibývá. Jejich potíže nejsou způsobeny žádnou jinou nemocí, jen tím, že jsou velkými jedlíky,“ řekl správce ozdravovny Martin Šámal. Mezi pacienty se běžně objevují čtrnáctiletí školáci s váhou přes 90 kilogramů. Během třítýdenního ozdravného pobytu lze zhubnout až o 15 kilo. V ozdravovně pamatují na to, že během šesti týdnů jeden z dětských klientů ztratil 25 kilogramů na váze. „Rozhodně děti nedrží hladovky. V jídelníčku omezíme cukry a tuky a naordinujeme hlavně hodně pohybu,“ řekl Šámal a dodal, že ani rodiče neposílají balíky s potravinami. Zbavit se obezity je ovšem velmi obtížné. Děti se po návratu do domácího prostředí vrátí k původnímu jídelníčku, což vede k tomu, že si pobyt v ozdravovně zopakují.

Jeden léčebný pobyt přijde zhruba na 8 000 korun a je plně hrazený zdravotní pojišťovnou. Zatímco v minulých letech bojovala radostínská ozdravovna s nízkým zájmem o své služby, loni zaznamenala nárůst počtu pacientů asi o čtyři procenta. Mimo obézních dětí se zotavují v Radostíně i pacienti po akutních onemocněních nebo operacích, alergici a školáci ohrožení na zdraví životním prostředím.

DAGMAR VODVÁRKOVÁ, Liberecký den, 7.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?