Příčinou obezity dětí je často závislost, následkem cukrovka

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
WHO varuje před stále rostoucím počtem dětí trpících cukrovkou. Lékaři zjistili u 32% chlapců a dívek zvýšené množství tuku na játrech, u 37% zvýšenou hladinu cholesterolu a u 7% počáteční fázi cukrovky druhého typu...


BERLÍN - Počet dětí a mladých lidí trpících obezitou v průmyslových zemích už několik let narůstá.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vývoj označila za alarmující, neboť nadbytek tuků představuje vážné ohrožení zdraví už v raném věku, píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cukrovku způsobují nesprávné stravovací návyky, které jsou podle amerických expertů srovnatelné s drogovou závislostí.

Tlusté děti se nevystavují jen nebezpečí, že v dospělosti budou trpět srdečními potížemi.

Už v raném mládí se u nich stále častěji projevují závažné choroby, jakými jsou cukrovka nebo onemocnění jater. To mimo jiné dokládají výsledky výzkumů Martina Wabitsche z univerzitní dětské kliniky v německém Ulmu, který prošetřil asi 500 obézních dětí a mladistvých.

Podle informací publikovaných v německém odborném časopise Fortschritte der Medizin diagnostikovali lékaři u 32 procent chlapců a dívek zvýšené množství tuku na játrech, u 37 procent zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a u sedmi procent počáteční fázi cukrovky druhého typu (začínající v dospělosti, na rozdíl od cukrovky prvního typu se neléčí inzulinovými injekcemi, nýbrž vhodnou dietou).

Dříve byla u mladých lidí tato forma cukrovky něčím zcela neznámým, vždyť v obecném povědomí je tato cukrovka onemocněním důchodců.

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace trpí dnes nejméně 177 milionů lidí cukrovkou druhého typu a do roku 2025 by se tento počet mohl zdvojnásobit.

Kromě velkého utrpení, které nemoc postiženým přináší, vyžaduje její léčení obrovské náklady, které se jen ve Spojených státech vyšplhaly na více než 45

miliard dolarů ročně.

Prokletím Američanů je podle britského listu The Independent rychlé občerstvení (fast food). Přejídání se přitom může podle odborníků stát stejným návykem srovnatelného se závislostí na tvrdých drogách.

Závislost na potravinách obsahujících velké množství tuku a cukru může způsobit změny v mozku, který pak nedokáže říci „ne“.

Právníci se ohánějí výsledkami výzkumů na zvířatech

Stimulací přirozených mozkových opioidů (látky vyvolávající účinky podobné účinkům opia) vysokými dávkami jídla způsobuje euforii, která je srovnatelná, byť méně intenzívní, se zážitkem po požití heroinu nebo kokainu.

Tyto závěry vyplývají z předběžných studií na zvířatech, ale už dnes jsou využívány právníky, kteří obhajují otylé Američany, hromadně žádající kompenzace od producentů rychlého občerstvení za náklady, které jim přináší život s obezitou.

Mezi „postiženými“ je i šestapadesátiletý Caesar Barber, který přestál dva infarkty a trpí cukrovkou. Tvrdí, že se dlouhá léta stravoval v restauracích rychlého občerstvení, aniž byl varován před zdravotními riziky.

Psycholog John Hoebel z Princetonské univerzity se svými kolegy dokázal závislost krys na vysokokalorické potravě. Krysy byly krmeny stravou s 25 procenty cukru. Jakmile jim byla podána strava bez cukru, začaly se třást a drkotat zubama.

Podle průzkumu je to stejný vzorec neurochemické aktivity, jaké se dějí u požití heroinu. „Drogy jsou účinnější, ale v zásadě jde o stejný proces.“

Profesor James Griffith Edwards, editor vědeckého časopisu Addiction, však tvrdí, že to, jestli je chuť na hamburger možno považovat za návyk, záleží na tom, jak je návyk definován.

„Rozdíl mezi zvykem a návykem není ani tak kvalitativní, jako spíš kvantitativní. Já si docela pochutnám na tmavé čokoládě, ale to nemůže můj život zničit stejným způsobem, jako závislost na heroinu.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?