Přidáno dostanete. Nevylučujeme ale snížení osobního ohodnocení

16. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní včera oznámila, že dojednané memorandum dodrží a lékařům přidá tak, jak dohoda určuje. Zároveň ale upozornila, že vyšší mzdy mohou být na úkor osobního ohodnocení.


Lékaři pracující v pěti nemocnicích Ústeckého kraje dostanou přidáno tak, jako jejich kolegové. Zda ale skutečně budou mít na účtech více peněz, není vůbec jasné.

V případě, že finanční situace nemocnice nebude ideální, sníží se jim osobní ohodnocení.

S takovým oznámením přišlo včera vedení Krajské zdravotní, které původně lékařům odmítalo dát tolik, kolik stanoví memorandum.

Nemocnice bude až do konce roku řízena v krizovém režimu a na jednotlivých odděleních se začne počátkem dubna šetřit. Vyplynulo to z jednání představenstva společnosti.

Nemocnici prý chybí 12 milionů

Od zdravotních pojišťoven měla Krajská zdravotní dostat necelých 83 milionů korun. Ty ale podle představenstva jejím pěti nemocnicím nebudou stačit na takové zvýšení mezd, s nímž počítá memorandum. Nemocnice prý potřebuje než 95 milionů korun.

„Rozdíl 12,210 milionů bude sanován z úspor na jednotlivých odděleních a bude projednáván se zástupci odborových organizací. Po prvním kvartále bude provedeno vyhodnocení dodržování finančního plánu na rok 2011 a následně, v případě potřeby, budou upraveny osobní příplatky lékařů tak, aby nedošlo ke schodku ve finančním plánu na rok 2011,“ uvedl mluvčí společnosti Jiří Vondra.

Vedení připravuje krizové řízení

Představenstvo zároveň pověřilo ředitele společnosti Eduarda Reichelta, aby připravil krizové řízení nemocnice a vytvořil krizový tým, který se bude s představenstvem scházet jednou týdně. To vše s účinnosti od počátku dubna až o konce tohoto roku.

„Doposud jsem to nepodepsal. Až budu mít něco konkrétního v ruce, budu se k tomu moci vyjádřit. Zatím mám jen ústní informaci. Návrh budu ještě muset prodiskutovat s členy,“ reagoval pro DNES Milan Kindl, šéf lékařských odborářů z mostecké nemocnice.

Ještě na mimořádném jednání zastupitelstva Ústeckého kraje 9. března to vypadalo, že nemocnice lékařům požadovanou sumu skutečně nepřidá.

Na platy slibovala rozdělit jen tolik, kolik jich získá od zdravotních pojišťoven podle nové úhradové vyhlášky. Jenže podle odborů jsou takové výmluvy nesmyslné.

„Ty výpočty sedí, dokonce je tam rezerva, aby to vyšlo. Takové handrkování jsou jen výmluvy,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz šéf LOK Martin Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?