Přijdeme o lůžka, bojí se nemocnice

27. 6. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Šest a půl tisíce. Takový je současný počet akutních lůžek v jihomoravských nemocnicích. Ještě před rokem jich bylo přes sedm tisíc. Nemocnice nyní jednají se zdravotními pojišťovnami o smlouvách na příští rok a bojí se dalšího snižování.


Konkrétní čísla ale zatím neznají. „Vypadá to, že nás zase čeká rušení nějakých lůžek. Přesný počet nedokážu zatím říct, s pojišťovnami teprve jednáme,“ sdělil například ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Návrhy na další omezení dostala i brněnská svatoanenská nemocnice. „Jeden předložil kraj a Všeobecná zdravotní pojišťovna, druhý ministerstvo zdravotnictví. Požadavky a jejich dopad na činnost nemocnice zatím nechceme zveřejňovat. Bylo by to zavádějící,“ sdělila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Nespokojenost panuje i v hodonínské nemocnici. „Všeobecná zdravotní pojišťovna na nás tlačí, abychom rušili další lůžka. I když dřív byl tlak větší,“ tvrdí ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Loni tam ubylo čtyřiadvacet lůžek. Nyní jich zbývá dvě stě. „Odmítám jakoukoliv další redukci. Lůžka jsou plně vytížená. Dostali jsme se na nejnižší možnou hranici. Musíme držet kapacitu pro nepředvídané případy, jako je třeba hromadná dopravní nehoda nebo epidemie,“ vysvětluje Tesařík.

Podle vedení kraje se žádné velké snižování počtu lůžek nechystá. Loňské vycházelo z memoranda uzavřeného krajem, ministerstvem zdravotnictví, Svazem zdravotních pojišťoven České republiky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Cílem bylo zefektivnit síť lůžek. Důležité bylo zachovat například oborovou a geografickou dostupnost. Nyní se s dalším rušením nepočítá,“ uvedl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Snižování počtu lůžek však připustil. „Záleží i na jednání zdravotních pojišťoven s nemocnicemi. Uzavření některé nemocnice ale neplánujeme,“ upozornil. Podle Svazu zdravotních pojišťoven České republiky bude seznam nemocnic, se kterými jsou jednání u konce, zveřejněn třicátého června. „Cílem není snížení počtu lůžek, ale optimalizace jejich počtu vedoucí ke zvýšení kvality a bezpečí poskytované péče,“ tvrdí tajemnice svazu Vladimíra Těšitelová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna pouze potvrdila, že nyní jedná se všemi nemocnicemi v Jihomoravském kraji. „Žádnou písemnou smlouvu jsme zatím neuzavřeli. Všechny nemocnice mají podepsané platnésmlouvy dokonceroku, je tak dost času na uzavření nových,“ upozornila mluvčí Marcela Kvapilová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?