Přijme Karásek návrhy lékařů?

18. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nervozita v Uherskohradišťské nemocnici dosahuje vrcholu. Chování jejího vedení je podle odborářů nejhorší v celé republice! Po středečním schválení dohody s ministrem zdravotnictví celorepublikovým odborovým sjezdem se "odcházející" hradišťští lékaři ocitli ve slepé uličce.


Jejich ředitel jim totiž už dříve dal jasně najevo, že pokud budou chtít ve špitále po prvním březnu pracovat, musejí postupovat standardní cestou čili podáním nové žádosti o přijetí do pracovního poměru.

„Dovolím si směle tvrdit, že co se týče chování vedení nemocnice, jsme na tom nejhůře v celé republice. Tak nekompromisní postoj nezaujal žádný z ředitelů,“ prohlásil předseda uherskohradišťské místní organizace Lékařského odborového klubu Petr Vysloužil.

Ten si ale zároveň uvědomuje nutnost vyjednávání.
„Většina mých kolegů ve výpovědi je naprosto radikální a požaduje odchod ředitele. Nyní je ale důležité zajistit, aby špitál fungoval i po prvním březnu a nebylo tak ohroženo zdraví pacientů. Personální spory se poté mohou řešit průběžně,“ dodal Vysloužil, který se proto včera sešel s rebelujícími lékaři s cílem přichystat pro Karáska nabídku.

„Přes určité výroky pana ředitele i naše hodlám prosadit pragmatický přístup k věci. Naše nabídka bude zcela standardní a nijak přehnaná. Pokud ji pan ředitel nepřijme, můžu říct, že jím doposud navrhovaný postup - tedy znovupřijetí lékařů za krácení výsluhových či věrnostních požitků či nástup na dobu určitou nebo zkušební - je pro nás zcela nepřijatelný,“ vyjádřil se odborový předák s tím, že část lékařů už odchází stoprocentně, část váhá a jiní již vědí, že by chtěli zůstat. Jenomže vedení nemocnice se změnou kurzu nepočítá.

„Stále platí, že případné obnovení a navázání další spolupráce by probíhalo standardní cestou, tedy podáním žádosti o přijetí do pracovního poměru. Z toho však samozřejmě nevyplývá, že lékaři ztrácí jakýkoliv nárok na návrat do Uherskohradišťské nemocnice. S jejich žádostmi o přijetí do pracovního poměru by bylo nakládáno zavedeným způsobem s ohledem na aktuální personální požadavky.

Této možnosti doposud využila jedna z lékařek,“ informoval mluvčí špitálu Ludvík Valouch. Dohoda vedení s nespokojenými doktory se tak zatím zdá být nereálná.

Vyjádření ředitele nemocnice Antonína Karáska nebylo možné. Karásek je až do neděle na zahraniční dovolené.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda odborů Martin Engel ve středu podepsali memorandum, podle kterého mají lékaři ještě letos brát o pět až osm tisíc korun měsíčně navíc. V roce 2013 mají jejich platy i s přesčasy představovat 1,5 až 3násobek průměrné mzdy v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?