Primář má odejít? Ředitel to popírá

12. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Primář Jan Trubačík pracuje v kyjovské nemocnici desítky let. Ve čtvrtek jej ředitel nemocnice vyzval, aby dobrovolně rezignoval. Primář to alespoň tvrdí. "To je jeho verze," reagoval pouze na tvrzení primáře ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl.


Primář si ovšem stojí za svým. „Neuvedl žádný důvod, proč bych měl odstoupit. To je sice právně v pořádku, přesto jsem chtěl nějaký slyšet. Pak mi řekl, že vypíše na mé místo výběrové řízení,“ uvedl pro Hodonínský deník Rovnost Trubačík. To ale Pejchl přímo popřel. Netajil se ale nespokojeností s primářovou prací. „Oddělení je ve ztrátě, máproblémy s léky. Primář nekomunikuje a současně neřeší problémy,“ řekl Pejchl.

Právě vylepšování ekonomických ukazatelů na úkor kvality péče je to, co lékaři v nemocnici dlouhodobě napadají. Připomněl to i primář Trubačík. „Nové vedení bez jasně formulované vize, bez kolegiální diskuse a snahy získat podporu, bez naslouchání odborníkům tam, kde jim samým kvalifikace chybí, bez respektu k jinému náhledu na věc zahájilo direktivně ad hoc restrukturalizaci doprovázenou personální čistkou s jedinou metou - ušetřit finanční prostředky bez ohledu na ničení hodnot, které jsme tady společně vytvořili. Tomu nemohu nečinně přihlížet,“ napsal Trubačík ve čtvrtek svým kolegům v nemocnici v e-mailu, kterýmáredakce Hodonínského deníku Rovnost k dispozici. V něm se pokoušel kolegům vysvětlit, co jej potkalo a kvůli čemu se stal pro vedení nepohodlným, stejně jako to, jaké kroky má vplánu.

„Rozhodl jsem se neulehčit dobrovolným odchodem situaci řediteli, který arogantním chováním a despotickou zvůlí traumatizuje zaměstnance, což se dříve, nebo později může promítnout do jejich práce a dotknout se pacientů,“ napsal také.

Ačkoliv se možná může domoct podpory kolegů, od zřizovatele, kterým je Jihomoravský kraj, těžko. Ten je s prací ředitele spokojen. Jak uvedl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý, kdyby vedení kraje spokojeno nebylo, už by ve funkci nebyl. „Jako ředitel má plné pravomoci v pracovněprávních vztazích. Ekonomické výsledky nemocnice se za jeho vedení výrazně zlepšily, a to je zařízení ve velmi složité situaci, možná nejsložitější v historii,“ pochválil ředitele Ryšavý. Primář Trubačík tedy stále dětské oddělení povede, neplatí to ale pro jiné. Posledním primariátem, kterým ředitel Pejchl pověřil řízením někoho jiného, je ARO. Luďka Šimečka odvolal, ale s nemocnicímá spolupracovat dál.

V pátek přijede na inspekci nemocnice jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten se ale především podívá, jak se podařilo přestěhovat centrální operační sály, jak pokračuje rekonstrukce interny či jak funguje nový objednávkový systém na léky. Chce se také podrobněji informovat o vývoji v kauze dvou lékařů, kteří vypisovali recepty na formuláře, jež ukradli právě v kyjovské nemocnici. Léky vypisovali na nic netušící pacienty při službách na pohotovosti ve Veselí nad Moravou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?